Auto reinigen en poetsen voor verkoop

Auto verkopen? Zorg dat deze er mooi en netjes uitziet!

Een auto verkopen gaat veel makkelijker en brengt meer geld op als deze er mooi en netjes uitziet. Als je zelf naar een autobedrijf gaat zien auto’s er altijd als nieuw uit ook al zijn ze dat niet. Autobedrijven besteden veel zorg aan de uiterlijke staat van de auto omdat een glimmende auto veel makkelijker verkoopt. Iedereen wilt immers een auto kopen die er als nieuw uitziet.

 

Auto wassen

auto wasstraatOm een auto mooi schoon te krijgen kun je hem het beste door de wasstraat heen halen waarbij de auto door een wasstraat heen getrokken wordt. Ga op zoek naar een goede wasstraat en kies voor een duur programma waarbij ook een hot wax of polish bij zit. Dit kost meestal rond de 10,- Euro en bespaart je een hoop tijd.

Auto stofzuigen

auto stofzuigenDe meeste wasstraten hebben tegenwoordig de optie om de auto gratis te stofzuigen. Maak hier ook gebruik van. Vergeet niet de kofferbak schoon te maken en haal de automatten uit de auto en klop ze uit. Voordat je ze terug legt moet je ook daar even de stofzuiger door heen halen. Je kunt eventueel met een harde borstel (afwasborstel) de matten helemaal schoon krijgen. Neem een boodschappentas mee om alle persoonlijke bezittingen in te doen zodat de auto helemaal leeg is. Gooi je troep weg bij de wasstraat zodat je eigen vuilnisbak niet overvol raakt. Vergeet niet de asbak te legen en schoon te maken. Dit voorkomt tevens nare geurtjes.

Interieur reinigen

auto verkopen schoonZitten er vlekken in de bekleding? Probeer deze dan te verwijderen met een anti vlekkenspray. Deze kun je kopen bij een autospeciaalzaak voor ongeveer 7,- Euro. Neem een kleine emmer met een allesreiniger om de binnenkant schoon te maken. Dit kan met een geel huishoud doekje. Je auto ruikt meteen al wat frisser. Gebruik een cockpitspray om het dashboard mooi te laten glimmen. Hiervoor kun je een microvezel doekje gebruiken omdat deze niet pluizen. Vergeet niet de deurvakken mee te nemen. Ben je klaar, hang er dan een geurverfrisser in. Vanille doet het vaak erg goed. Een lekker ruikende auto verkopen geeft jou en de koper en goed gevoel. Een goede interieurreiniger maakt wel het verschil. Niet alleen dat het dashboard er nieuwe uit gaat zien  maar ook een egaler diepere kleur krijgt, minder stof aantrekt en nog een lekker ruikt waardoor je een nieuwere-auto-ervaring krijgt. Wil je dit? Koop dan de Meguiars Quick Interior Detailer. Hij kost ongeveer 14,95 maar dan heb je ook meteen wat goeds dat je ook voor de volgende auto kunt gebruiken.

Ruiten schoonmaken

auto verkopen ruitenMaakt de ruiten goed schoon aan de binnenkant. Hiervoor kun je een schoonmaakmiddel zoals glassex gebruiken. Zorg dat ze streeploos en helder zijn. Glanzende ruiten kunnen de auto er weer nieuwer uit laten zien. Schone ruiten is vooral op de foto erg belangrijk.

Krassen wegwerken

auto verkopen zonder krasLichte krassen kun je vaak makkelijk weghalen met een scratch remover. Dit is een pasta met hele fijne korreltjes er in waardoor je de plek heel licht kunt polijsten. Je haalt een minuscuul (top) laagje weg waardoor de kras veel minder goed zichtbaar wordt of zelfs verdwijnt.

Hoe minder beschadigingen er te zien zijn hoe makkelijker je de auto verkoopt. Lees meer over krassen wegpoetsen.

 

Velgen en banden

bandenzwartVelgen en banden maken de auto. De velgen kun je vaak met een ontvetter brandschoon krijgen. Gebruik voor aangekoekte remstof een harde borstel zoals een afwasborstel. Ook kun je eventueel een schuursponsje gebruik zolang je niet te hard drukt. Stalen velgen kun je roestvrij krijgen met een pannenspons met wat water en zeep.

Banden kun je weer als nieuw laten lijken met bandenzwart. Deze geeft de diepe zwarte kleur weer terug. Maak de banden wel van te voren goed schoon. Spuit de bandenzwart op de band, laat het even inwerken en wrijf met een oude doek de banden weer droog. Met bandenzwart krijg je een showroom uitstraling.

Kunststof bumpers en kunststof delen aan de buitenkant

turtle waxSommige auto’s hebben ongelakte kunststof delen aan de auto zitten. Deze kunststof delen, waaronder soms bumpers gaan na verloop van tijd verkleuren en vergrijzen wat men ook wel verweerd noemt. Dit komt vaak door weersinvloeden en het wassen van de auto. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen deze delen ook aantasten. Er zijn diverse middelen in de handel om deze kunststof delen weer helemaal op te frissen. Soms wordt het ‘bumper black’ genoemd maar elk merk heeft weer zijn eigen benaming. Welke ook goed werkt is Turtle Wax Black Plastic Restorer welke voor +/- 7,- Euro te verkrijgen is. Deze hersteld de zwarte kleur en camoufleert kleine beschadigingen.

Deuropeningen

auto schoon verkopen Wat veel mensen vergeten zijn de deuropeningen en dorpels schoon te maken. De auto mag er aan de buitenkant wel netjes uit zien maar als je de deur opendoet en de dorpel is smerig dan gaat het effect wel een beetje verloren. Neem de randen van de deuren ook mee. Dit is prima te doen met een geel keukendoekje en wat sop. De rubber kun je er weer als nieuw laten uitzien met de interieur reiniger van Meguiars.

Onder de motorkap

motorblok reinigenBij bijna iedere auto verkoop wordt er even onder de motorkap gekeken of diegene nu verstand heeft van techniek of niet. Uiteraard wil je dat dit er redelijk verzorgd uitziet. Mensen denken de technische staat te kunnen inschatten door te zien hoe het onder de motorkap er uit ziet. Ergens is dat natuurlijk waar omdat als er grote oliesporen aanwezig zijn iedereen afhaakt of twijfels krijgt.

Haal de bladeren en boomtakjes weg bij de ruitenwisserarmen. Dit zorgt voor een betere ventilatie binnenin de auto en voorkomt nare geurtjes. Reinig de gelakte delen met een emmer sop en een spons of huishoud doekje. Probeer het motorblok enigszins en indien nodig wat te reinigen. Gebruik hiervoor een ontvetter zoals wasbenzine. Trek wel een handschoen aan omdat wasbenzine je handen uitdroogt en wit doen uitslaan. Gebruik wasbenzine alleen op metaal en niet op plastic. Zit er een kunststof beschermplaat over het motorblok heen dan kun je deze eenvoudig met een sopje afnemen.

Kijk ook even onder de oliedop. De oliedop is vaak geel van kleur. Auto’s die meer korte stukjes rijden dan lange kunnen vaak een substantie vertonen die iets weg heeft van mayonaise. Deze ‘smurrie’ wordt sludge genoemd. Dit kan voor de rest geen kwaad maar het kan een punt zijn bij de onderhandelingen om op af te dingen. Maak het schoon met keukenpapier en voorkom dat het een onderhandelpunt wordt.

Kortom, een auto verkoopt veel makkelijker als het ook onder de motorkap er netjes uit ziet.

Auto poetsen – showroom shine

speedwaxWil je de auto een showroom glans geven dan kun je hem poetsen. Een gepoetste auto verkopen gaat veel makkelijker omdat hij er een stuk nieuwer uitziet en beter onderhouden lijkt.

De meeste mensen die wel eens een auto hebben gepoetst die doen dat niet graag een tweede keer omdat de eerste keer erg tegenviel. Poetsen is er arbeidsintensief. Tegenwoordig is er een nieuw middel op de markt dat poetsen eenvoudig maakt en veel minder arbeidsintensief is, namelijk Speedwax. Speedwax spijt je op de auto en je poetst het in met een cirkelende beweging. Met een andere droge doek poets je direct weer de Speedwax weg waardoor je direct resultaat krijgt. Je hoeft het dus niet eerst te laten opdrogen of wachten tot er een waas ontstaat, vandaar de naam Speedwax. Speedwax is van diverse merken te verkrijgen. Tutle wax Extreme Nano is een aanrader. Deze kost ongeveer 14,- Euro per flacon. Zorg dat je een reeks oude doeken bij de hand hebt. Vervang regelmatig het uitpoetstdoekje om het maximale resultaat te behalen.

Tip: poetst kleine stukjes en laat de Speedwax niet opdrogen

Roestplekken

roest behandelenEen auto verkopen met roestplekken is lastiger dan een auto zonder roest. Probeer roest te behandelen en lak de plekken opnieuw bij. Je kunt bij de dealer of betere autospeciaalzaak de originele kleur lak in een klein (tippex) potje krijgen. Kosten bedragen vaak niet meer dan 10,- Euro.

Ruitenwisserarmen willen ook vaak na verloop van tijd roest gaan vertonen. Dit is redelijk makkelijk bij te werken. Hele kleine roestplekjes kunnen bijgestipt worden met zwarte verf. Als de plekken wat groter zijn dan kun je het beste zoveel mogelijk roest wegschuren en de armen opnieuw lakken. Is het windvrij dan zou je met behulp van goed afplakken de armen opnieuw kunnen spuiten of kunnen verven met hammerite (dit kan direct over roest heen). Ook kun je de ruitenwisserarmen redelijk eenvoudig los halen (vaak een moer) zodat je ze in bijvoorbeeld de schuur kunt spuiten.

Staal dat geroest is zoals bijvoorbeeld een sportieve einddemper kun je roestvrij krijgen met een pannenspons en wat water en zeep.

Geurtjes in auto wegkrijgen

auto ionisatorZijn er geurtjes of nare luchtjes aanwezig in de auto welke zijn veroorzaakt door huisdieren, roken of vocht? Deze zijn weg te krijgen door in de eerste plaats te ventileren. Zet de auto op een plek neer waar de wind zijn werk kan doen. Zet alle deuren op inclusief de achterklep. Laat hem voor een uurtje open staan. Dit scheelt al een hoop.

Sigarettenlucht is niet zo gemakkelijk uit de auto te krijgen. Hiervoor kun je het beste een luchtreiniger huren. Zet de luchtreiniger, ook wel ionisator genoemd, voor een nachtje in de auto. De volgende dag zag de geur voor 99% verdwenen zijn. Een luchtreiniger breekt de geurdeeltjes af m.b.v. elektrische geladen deeltjes (ionen). De luchtreiniger is in de afbeelding is een 230 volt uitvoering die je een nacht in de auto moet laten staan. Deze hebben het beste effect.

Meer lezen over je auto als nieuw laten ruiken

Conclusie

Een auto verkopen gaat veel makkelijker als deze als nieuw er uit ziet. Dit is redelijk eenvoudig te bereiken en behoorlijk lonend. Een paar uurtjes werken kan je zo 500,- Euro extra opleveren én een snelle en soepele verkoop.

6 gedachten over “Auto reinigen en poetsen voor verkoop”

 1. Meguiars ultimate wash en wax!!! Dat is een auto shampoo met wax er in. Hij ruikt heerlijk en als je de auto daarmee gewassen hebt dan glimt hij echt.

  • De merken waarvan ik het meest iets koop zijn
   Meguiar’s (als ik het zo goed schrijf) – leather cleaner, engine cleaner en demon wax

   van Turtle wax een scratch remover
   en Valma een bandenzwart middel

 2. Ik was mijn auto altijd met wax shampoo. Krijg je altijd een mooie glans zonder hem in de was te zetten.

Reacties zijn gesloten.