Hoe kun je het beste krassen weghalen en wegpoetsen

kras in je autoHoe verwijder je krassen en beschadigingen in je autolak zonder dure machines of spuiten.

Een veel voorkomend probleem zijn krassen en beschadigingen in de autolak. Er rijdt bijna geen een auto rond die geen beschadiging heeft. In de meeste gevallen maak je zelf geen beschadiging op je auto maar doet een ander dat voor jouw. Parkeergarages, parkeerterreinen, winkelwagens, fietsers, kinderen, opspattende steentjes(steenslag) en nog een aantal mogelijkheden waar of waardoor  de auto een beschadiging heeft opgelopen. Niet iedereen is even voorzichtig met zijn deur openen gooien als deze naast een andere auto staat. 

Lak bestaat uit meerdere lagen

autolak opgebouwdGrondlaag – Kleurlaag – Blanke lak

De autolak bestaat uit meerdere lagen. Vanaf het blanke metaal komt er altijd eerst een grondlaag/basislaag op zodat het metaal niet kan gaan roesten. Dit wordt grondverf genoemd. Deze is vaak grijs of wit van kleur.

Vervolgens komt er een kleurlak bovenop de grondlaag. De kleurlaag wordt in meerdere laagjes aangebracht waardoor hij sterker wordt. Een auto met een metalic lak (glinsterende deeltjes in de lak) heeft altijd een transparante beschermlaag er over heen zitten welke de blanke lak wordt genoemd. Niet bij alle auto’s die geen metalic lak hebben wordt een blanke lak laag aangebracht. Sommige hebben het wel en sommige niet.

Bij oudere auto’s en vaak bij rode auto’s zie je dat de blanke lak op een gegeven moment gaat loslaten. In het begin ontstaan er bubbels welke wat lichter zijn van kleur. Een carwash is vaak funest en kan deze ‘bladeren’ open laten springen. Zodra ze open zijn gaat de blanke lak afbladderen. Bij een carwash wordt het alleen maar erger gemaakt.

Op de afbeelding hier rechts zie je de laklagen op elkaar zitten.

Krassen in de lak

Omdat de lak meerdere lagen heeft zit je niet meteen met een beschadiging op de ondergrond. Autolak is behoorlijk sterk. Echter kan een scherp voorwerp een vrij diepe kras achter laten.

Hoe dieper de kras, hoe moeilijker deze is te laten verdwijnen.

Diepe krassen

Als je in een kras een witte of grijze streep dan ben je al door de blanke lak en de kleur lak laag heen. Je kijkt dan tegen de grondlak laag aan.

Dit is een diepe kras. Dan ligt het er nog aan hoe duidelijk de witte lijn is die je ziet. Als je nog aan het begin van je grondlaag zit zoals de afbeelding hieronder dan zie je het witte waarschijnlijk niet als je er schuin op kijkt. Deze kras is vaak nog te behandelen zonder verf te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende middelen te gebruiken welke onderaan staan. Is de kras dieper dan is hij niet meer weg te poetsen. Diepe krassen kun je met een lakstift bijwerken. Je kunt bij voorkeur een tandenstoker gebruiker i.p.v. het kwastje dat er bij zit. Koop de lakstift bij de dealer of bij een autospeciaalzaak. Let op het kleurnummer dat vaak in de deuropening op een sticker aangegeven staat. Probeer zo min mogelijk verf te gebruiken. Gebruik alleen verf om om het witte/grondverf te camoufleren. Vervolgens kun je een krasvuller gebruiken of een scratsch remover om de boel wat egaler te maken.

lakstift gebruiken kras

Middel diepe krassen wegwerken

Een middel diepe kras in de autolak is op de afbeelding hieronder te zien. Er zit een kras in de lak maar de kleur van de kras is nog niet wit. De kleur kan wel is anders zijn door de kras vanwege het hoogte verschil en de lichtval. Hiervoor zijn goede middelen zoals een krasvuller of een polijstmiddel/scratch remover te verkrijgen. Deze kras kun je redelijk onzichtbaar maken.

middel diepe kras auto

Lichte krassen / beschadigingen wegwerken

Een lichte kras is een kras waarbij alleen de toplaag/ blanke lak laag is aangetast. Deze lak laag beschermd de kleur lak en zorgt voor meer glans. Deze kras is vooral met een bepaalde lichtinval goed zichtbaar. Een veelvoorkomende vlek van deze beschadigingen zijn rond de deurgrepen en op de motorkap. Het kan het effect zijn van steenslag maar ook van sleutels.

Een scratchremover doet vaak de truck en kan deze beschadiging goed laten verdwijnen. Ook kan een waslaag de oneffenheden weer aanvullen waarbij de lak weer overal een beschermlaag en glanslaag terug krijgt.

blanke lak beschadiging

Waarmee kun je krassen laten verdwijnen

Er zijn meerdere middelen in de handel waarmee je krassen en beschadigingen redelijk kunt camoufleren of zelfs helemaal laten verdwijnen. De meeste vereisen wel wat poetsen.

Een scratchremover is een polijstmiddel met hele fijne korreltjes welke de lak heel licht afschuren. Hierbij haal je een heel dun laagje van de lak af welke je tevens in de kieren (krassen) verspreid. Hierdoor worden ze minder goed zichtbaar.

Een kraspen bevat een vloeistof welke zeer eenvoudig is aan te brengen. De vult de kras op en gaat een verbinding aan met de lak waardoor veel krassen direct verdwijnen. Niet elke kraspen doet even goed zijn werk. Het middel heeft in veel gevallen 48 uur droogtijd nodig en zal er niet meer afgewassen worden. De kraspen is geschikt voor middel diepe krassen en kan ter aanvulling bij diepe krassen worden gebruikt.

Een was (wax) brengt een extra beschermlaag aan op de autolak en vult oneffenheden. Hierdoor krijg je meer glans en worden hele lichte krassen onzichtbaar this link.

Beste producten om krassen mee te verwijderen

In de Top 3 staan er 3 producten welke zeer goed krassen kunnen verwijderen. Ze blijven ook na een wasbeurt zitten en knappen de auto weer flink op.

mequiars scratch removerOp nr. 1 staat Meguiars Scratch X 2.0

De Meguiars Scratch X 2.0 is een Duits product met een Duitse handleiding. Deze gebruiksaanwijzing is wat lastig te lezen maar het product doet zeer goed zijn werk. Voor middel diepe krassen is dit product uitstekend. Voor het beste resultaat moet je de behandeling wel een keer herhalen. In sommige gevallen kun je ook diepe krassen er beduidend minder zichtbaar mee maken. Ook na een wasbeurt blijven de krassen weg. De Meguiars Scratch X 2.0 is ook veilig voor de blanke lak laag en kan handmatig maar ook machinaal worden verwerkt. Gebruik een microvezeldoekje om het middel te verwerken.

Prijsindicatie € 19,95

sonax KratzerEntfernerOp nr. 2 staat Sonax KratzerEntferner Set (Krasverwijderaarset)

De Sonax KratzerEntferner Set is een scratch remover welke 2-delig is. Deze set bestaat uit een polijstmiddel en een wax. Samen kunnen ze de kras aardig goed behandelen en laten verdwijnen. Het meegeleverde stukje gereedschap is niet heel functioneel omdat de pads er slecht op blijven zitten. Je kunt het middel vooralsnog beter met de hand aanbrengen met een microvezel doekje. Het product is iets duurder dan de Mequiars Scratch X 2.0 en doet het bijna net zo goed. Ook dit middel doet zijn werk goed en de kras zal niet terug komen na een wasbeurt. Ook de Sonax KratzerEntferner Set is een Duits product met een Duitstalig handleiding.

Dit middel is geschikt voor lakken met en zonder blanke lak laag. De prijsindicatie is € 23,95

Op nr. 3 staat de  Mantis Scratch repair pen van JML

jml mantis scratch removerJML maakt net als Sonax en Meguiars producten om je auto weer helemaal mooi mee te krijgen. JML heeft als enige van deze 3 merken een pen die krassen kan weghalen. Het leuke is dat het nog echt werkt ook! De Mantis Scratch repair pen komt wellis waar op de 3de plek maar van de 15 producten die ook beloven krassen weg te halen is deze toch een van de 3 beste.

De Mantis Scratch repair pen tovert in een handomdraai de krassen weg en vult ze op. Ook als je een diepere kras hebt waarbij je de grondlaag ziet. Je hoeft niet te poetsen en dit product kost het minste tijd. Na een aantal wasbeurten wordt het effect van dit middel iets minder en komen de diepere krassen weer iets meer in beeld. Maar aangezien het zo super eenvoudig is aan te brengen geven wij onze voorkeur aan deze behandeling. In plaats van 3 uur je auto te poetsen heb je in 3 minuten alle beschadigingen verholpen.

Het reclamefilmpje hieronder lijkt een typische tel-sell filmpje waarbij je in praktijk niet krijgt wat de reclame je beloofd. Bij de Mantis Scratch repair is dat anders. Dit product komt haar beloftes wel na en is tevens de goedkoopste van de 3. Het enige waar je op moet letten is dat je de dop er weer zo snel mogelijk op doet na gebruik anders droogt de tip uit.

De prijsindicatie is  € 9,95 en is bij de Blokker en Marskramer te verkrijgen.

7 gedachten over “Hoe kun je het beste krassen weghalen en wegpoetsen”

 1. Ik heb vogelpoep weggehaald van de motorkap maar nu heb ik ligt krasjes op mijn net nieuwe auto hoe krijg ik deze weg?

 2. ik ben met een grijze auto langs een rode auto geschuurd. Een lange, brede rode streep van de ze verf zit nu op mijn auto. Waarmee kan ik dat in eerst instantie het beste verwijderen??

 3. Hi, ik heb een zeer kleine ” kras” op de goudkleurige tube van mijn telescoop . Ik wil gewoon dat het op zijn minst minder opvalt en het hoeft ook niet te glansen. Kunt u mijn mischien een advies geven welke spul ik zou kunnen gebruiken zodat de piep kleine inkepinkje niet opvalt? Dank je wel!

 4. Ik heb ook zo’n action pen en vreemd genoeg werkt die op mijn zwarte auto geniaal en op mijn rode auto helemaal niet.

 5. In een televisie reclame verwijderen de zogenaamde krasstiften krassen op een auto 100%. Maar echter werken deze stiften helemaal niet! En ze laten ook nog eens vervelende strepen op de autolak achter. Volledige onzin en zonde van uw geld. U kunt het beter aan een specialist over laten, in plaats van in televisie-trucs geloven.

  • Beste,

   de Mantis kraspen heb ik al geprobeerd. en mijn krassen waren wel degelijk weg. ( dit waren wel krassen in de blanke laag( vernis laag)). ik moet er enkel bij zeggen dat je deze krassen terug begint te zien na een aantal keren wassen.

   daarna ben ik overgeschakeld naar de meguirers scratch X2.0. en als je die combineerd met een beschermde coating. dan komen ze zeker niet terug. ik heb het zelf geprobeerd en ik ben geen Pro, maar ze zijn wel weg. 🙂

Reacties zijn gesloten.