20 Gratis tips om sneller je auto te verkopen!

Auto verkopen

20 Gratis tips om sneller je auto te verkopen!

Een auto verkopen is niet moeilijk of lastig, wanneer je de juiste methode kiest. Er zijn namelijk meerdere manieren om je auto te verkopen. Zo kun je voor een Marktplaats advertentie kiezen, inruilen en zelfs voor een autoveiling. Je kunt je auto particulier verkopen aan iedereen die je maar wilt. Echter geeft niet iedereen hetzelfde bedrag voor je auto terug. Wij willen je hier zo goed mogelijk informeren zodat jij weet welke manier van auto verkopen het beste bij jouw past.

Niet iedereen gaat om dezelfde reden een auto verkopen. De een heeft snel geld nodig vanwege een financiële crisis. De ander wilt ruimte maken. Bij sommige is dus snel geld van belang en bij anderen is de hoogte van het bedrag bij auto verkoop van belang.

Op de volgende manieren je auto verkopen:

 • Door te adverteren (advertentie schrijven)
 • Auto inruilen bij aankoop nieuwe of tweedehands auto
 • Verkopen aan een opkoper
 • Verkopen middels auto veiling

Ontvang gratis een vrijblijvend bod

Autopapieren

Om je auto te kunnen verkopen heb je autopapieren nodig. Zonder deze autopapieren kun je dus niet je auto verkopen. De autopapieren is een andere benaming voor het kentekenbewijs. Sinds dit jaar is er ook een kentekencard. De kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs en krijg je tegenwoordig (vanaf 1 janurari 2014) als je een auto koopt. Verkoop je een auto en heb je zelf nog in het bezit van het papieren kentekenbewijs dan moet je als het goed is 3 papiertjes hebben welke samen het kentekenbewijs vormen. Deze 3 papiertjes zijn:

 • Deel 1a: Het voertuigbewijs
 • Deel 1b: De tenaamstelling
 • Deel 2: Het overschrijvingsbewijs

kentekenbewijsHet voertuigbewijs

Het voertuigbewijs, ook wel kentekenbewijs deel 1a genoemd, is het blad waar de technische gegevens van de auto op staan. Op de achterzijde staat de tekst ‘Kentekenbewijs deel IA (voertuigbewijs). Aan de voorzijde van dit blad staat het kenteken van de auto, het merk, het type, de brandstof, de cilinderinhoud, het chassisnummer (identificatienummer), de kleur van de auto, het gewicht, de eerste toelating in Nederland, het vermogen in kW, het aantal wielen en de wielbasis.

De tenaamstelling

De tenaamstelling, ook wel kentekenbewijs deel 1b genoemd, is het blad waar de de naam en het adres van de eigenaar op staan. Tevens staat op dit blad ook een meldcode vermeld welke de verzekering altijd vraagt bij het verzekeren van de auto. Ook op dit blad staat het kenteken en het identificatienummer vermeld. Op de achterzijde van dit blad staat ‘Kentekenbewijs deel IB (tenaamstelling)’.

 

Het overschrijvingsbewijs

Het overschrijvingsbewijs, welke ook wel kentekenbewijs deel 2 wordt genoemd, bevat de meldcode, het kenteken en het merk en type van de auto.

Ben je een van de 3 papiertjes kwijt dan kun je de auto niet verkopen. Je zult bij de RDW een nieuw kentekenbewijs moeten aanvragen. Dit is een compleet kentekenbewijs welke alle papier in een keer vervangt. Los bestellen kan dus niet. Doorgaans duurt dit enkele werkdagen en kost het rond de 31 euro. Het oude kentekenbewijs (setje papieren) is dan ongeldig.

Als je een auto op je eigen naam wilt zetten ga je naar een postservicepunt en neem je het rijbewijs mee. Lees meer over auto overschrijven.

 

Auto verkopen particulier

particulier-autoverkopenEen auto verkopen aan een particulier heeft voor- en nadelen. Om te beginnen moet de auto er netjes uit zien. Niemand wilt een auto kopen die vies is of stinkt aan de binnenkant. Daarnaast willen mensen graag niet graag een auto kopen die technisch niet in orde is.

De auto kun je d.m.v. een advertentie op internet verkopen. Je plaatst dan op een advertentiesite je auto met goede tekst en foto’s. Mensen die geïnteresseerd zijn zullen vervolgens reageren met een bod, e-mail of telefoontje. Je maakt een afspraak met de potentiële koper voor de bezichtiging. De koper bekijkt de auto, maakt een proefrit en onderhandeld over de prijs.

 

Bekende advertentiesites zijn:

 • Marktplaats (advertentiekosten vanaf 10,- Euro per week)
 • Speurders (advertentiekosten gratis, opvalmogelijkheden vanaf €1,95 t/m €25,-)
 • Tweedehands (advertentiekosten gratis, opvalmogelijkheden vanaf €7,50 t/m €12,50)

Via Marktplaats krijg je meer bezoekers op je advertentie maar daar zijn de kosten dan ook naar. De andere 2 zijn nagenoeg niet interessant om op te adverteren tenzij je flink investeert in opvalmogelijkheden. Wil je de auto verkopen via een advertentiesite dan moet je in de buidel tasten.

TIP: verkoop je auto met een NAP (Nationale autopas)

 

Nadelen verkopen via Marktplaats en vergelijkbare advertentiesites:

auto verkopen siteHoudt er rekening mee dat mensen je per e-mail en per telefoon gaan lastig vallen met onzin biedingen. Een veelgehoorde klacht is dat mensen je berichtten met ‘Ik kom hem nu halen voor xxx euro’. Daar zit je uiteraard niet op te wachten. Vermeld altijd bovenaan in de tekst dat je alleen reageert op serieuze biedingen. Helaas lezen veel mensen deze teksten niet goed of negeren het.

Houdt rekening met mensen die een bod doen en achteraf alsnog gaan afdingen op kleine punten zoals een krasje hier of een dingetje daar.

Houdt er rekening mee dat mensen een proefrit in je auto willen gaan maken voordat ze hem van je kopen. Geef niet zomaar aan iedereen je auto mee. Vraag altijd om een geldig legitimatie bewijs (rijbewijs) en houdt deze achter. Indien je het niet vertrouwd dan kun je ook een overeenkomst opstellen dat schades en bekeuringen tijdens de proefrit voor hun rekening zijn. Vraag daarom ook om het adres. Niet iedereen zal dit waarderen maar op deze manier voorkom je problemen achteraf.

Houdt er rekening mee dat de koper nog wel eens terug zou kunnen komen indien er achteraf een defect optreed of de auto toch niet bevalt of naar wens is. Zorg altijd dat je een koopcontract afsluit waarin alle bekende problemen, gebreken en eventuele schades in zijn opgenomen.

 

Voordelen van NAP

nap uitdraaiVooral als je de auto particulier verkoopt dan heeft een NAP toegevoegde waarde.

Wat is NAP? NAP staat voor Nationale AutoPas. De NAP registreert de kilometerstanden bij garagebezoeken en kan zodoende aantonen dat de kilometers op de teller echt zijn of dat ze misschien zijn teruggedraaid (gefraudeerd). Een auto met minder kilometers op de teller is meer geld waard dus terugdraaien kan lonend zijn. Echter is het terugdraaien van de kilometerstand pas vanaf 1 januari 2014 strafbaar.

Je kunt voor elke auto een NAP opvragen om op die wijze te controleren of die kilometerstand echt is. Via internet kun je voor 2,99 Euro controleren of de kilometerstand klopt. Hier heb je een kenteken en een e-mail adres voor nodig. Hierbij wordt alleen gekeken of de ingevoerde kilometerstand mogelijk is of niet. Heeft de auto volgens de NAP 150.000km gereden en jij vult 120.000 in dan krijg je een negatief sein want dat kan niet kloppen.

Voor de verkoop van je auto is het handig als je een tellerstandhistorie opvraagt. Hierbij krijg je een overzicht met kilometerstanden en data. Op die manier kun je precies zien hoe het verloop is van de kilometerstanden. Deze NAP uitdraai kan dus aantonen dat er niet aan jouw kilometerstand is gerommeld wat de verkoop van de auto kan vergemakkelijken. Deze uitdraai kost je 4,90 euro.

 

Onderhoudsgeschiedenis

De onderhoudsgeschiedenis is voor een particuliere koper erg belangrijk. Hierdoor weet hij of zij wat hem mogelijk nog aan onderhoud te wachten staat of juist niet. Regelmatig onderhoud verlaagt de kans op problemen en overmatige slijtage en daarmee ook de kosten. Dit weet een particuliere koper ook. Zorg daarom dat je de onderhoudsgeschiedenis kunt aantonen in de vorm van bonnen, foto’s of wat dan ook. Dit versterkt je verkoopverhaal. Kun je bepaalde bonnen niet terug vinden dan kun je altijd nog contact opnemen met het garagebedrijf welke voor jou de reparatie of onderhoudswerkzaamheden heeft uitgevoerd. Deze kunnen in sommige gevallen de bon erbij zoeken en deze opnieuw voor je uitprinten. Niet iedereen wilt hier aan meewerken maar nooit geschoten is altijd mis.

Het keuringsrapport van de APK is ook een deel van de onderhoudsgeschiedenis omdat ook daar eventuele punten op vermeld worden.

Een uitdraai van de NAP kan je dus helpen de potentiële koper een duwtje in de goede richting te geven en het vertrouwen te winnen.

 

Auto inruilen

auto inruilenEen auto verkopen aan de garage wanneer je zelf daar een andere auto koopt is niet altijd de meest lucratieve manier. Wanneer je geen auto hebt in te ruilen kun je vaak ook wat van de prijs afkrijgen (onderhandelen). In feite krijg je dus nog minder voor je inruilauto terug dan gedacht.

 

Rekenvoorbeeld ‘kosten auto inruilen’

Stel een auto kost 5000,- Euro. Met een beetje onderhandelingstactiek krijg je de auto wel mee voor 4750,- Euro. Heb je een auto in te ruilen welke op Marktplaats 2000,- Euro waard dan krijg je hier mogelijk 1000,- Euro voor terug bij inruil. De rekensom is dan 5000-1000=4000 Euro betalen voor je nieuwe auto.

De auto los verkopen had je op een snelle manier 1750,- Euro opgeleverd. Van de nieuwe auto had je 250,- Euro af kunnen krijgen. De rekensom had als volgt kunnen zijn: 5000-250-1750=3000 Euro betalen voor je nieuwe auto.

 

Voordelen van auto inruilen

Een auto inruilen kan wel bepaalde voordelen hebben. Zo kun je dus met je oude auto naar de garage toe rijden en met je nieuwe weer terug naar huis. Een vrijwaring heb je meteen in handen en je hoeft geen moeite te doen om je eigen auto te verkopen. Ook kleine gebreken zullen geen groot bezwaar zijn. De garage neemt in bijna alle gevallen de auto aan als inruil.

 

Auto verkopen aan opkoper

auto verkopen opkoper De auto verkopen aan een opkoper is ook een mogelijkheid van verkopen. De opkoper komt bij jouw langs en doet een bod. Soms wordt dit bod al telefonisch gedaan of via internet. De opkoper handelt zonder tussenpartij en geeft je in de meeste gevallen het geld in handen. De auto gaat hij zelf weer door verhandelen.

Er zijn veel van deze bedrijfjes welke alleen opereren. Dit betekend dat het bod ook alleen van een persoon afkomstig is waardoor het in veel gevallen lager uitvalt.

Als je 10 auto opkopers zou vragen wat ze voor je auto zouden geven komen ze alle 10 met een andere prijs. Als je meer voor je auto terug wilt krijgen dan kun je het best eens verdiepen in een autoveiling. De kracht hiervan is dat er vaak een veel groter aantal bedrijven een bod uitbrengen. De kans op een hoger bod is dus veel groter.

 

Auto via een autoveiling verkopen

De auto verkopen aan een autoveiling is weer iets nieuws. Je biedt de auto aan op een veiling waarna autobedrijven een bod kunnen doen op jouw auto. Het voordeel is dat meerdere bedrijven op je auto kunnen bieden en het bod hoger kan uitvallen dan bij een auto opkoper. De meeste autoveilingen hebben een gratis deelname waardoor je eenvoudig kunt kijken wat jouw auto waard is.

Let er wel op dat het gratis en vrijblijvend is.

Bekende autoveilingen zijn:

 

Auto verkopen aan de sloop

Is je auto al een oud beestje, heeft hij veel roest, zijn de reparatiekosten hoger dan de waarde van de auto of is hij bij de APK afgekeurd dan kun je ook bij de sloop informeren wat je auto nog opbrengt. De sloop geeft je in bijna alle gevallen geld voor je auto terug zolang deze rijdt. De sloperij verkoopt dan de onderdelen van jouw sloperij autoauto weer aan een ander.

Hoeveel je voor je auto terug krijgt is afhankelijk van het merk en type van je auto, de staat waarin hij verkeerd en de sloperij zelf. De ene sloperij zal er meer voor terug kunnen geven dan de ander. 75,- euro voor je auto terug moet in veel gevallen wel haalbaar zijn. De sloperij zorgt dan dat de auto van je naam af gaat door je een vrijwaringsbewijs te geven. Uiteraard heb je wel de autopapieren nodig (kentekenbewijs). Eigenlijk hetzelfde als dat je hem via een Postpunt over laat schrijven. In dit geval is de sloop de koper.

Vergeet niet de verzekering te bellen nadat de auto niet meer op jouw naam staat anders blijf je betalen voor iets dat je niet meer hebt. De wegenbelasting wordt altijd automatisch stop gezet na het overschrijven/vrijwaren van je auto. In het geval dat je de wegenbelasting voor die maand/kwartaal/jaar al hebt voldoen wordt het verrekend en krijg je een deel terug. Hiervoor hoef je dus nergens achteraan.

Tip: vergeet niet dat als je de auto achter laat op de sloop dat je geen vervoer meer terug hebt. Regel dit van te voren met vrienden of zoek uit of er een bus rijdt in de buurt.

Zoek je een autosloperij? Bekijk hier dan het overzicht autosloperijen Nederland.

 

Conclusie

Elke manier van auto verkopen heeft zijn voor- en nadelen. Zelf als particulier je auto verkopen heeft als voordeel dat er waarschijnlijk de hoogste verkoopprijs kan worden behaald. Inruilen biedt het gemak dat je nooit zonder auto komt te zitten. Verkopen aan een opkoper of autoveiling geeft je de garantie dat je snel geld in handen hebt en geen gezeur achteraf. Heb je tijd, geld over voor een advertentie, en geen problemen om ongewenste mail en telefoon te ontvangen met onzin biedingen dan is een advertentiesite wellicht interessant.

 

Dagwaarde auto berekenen

waarde autoHoe weet je nu wat een goede prijs is voor je auto? Je kunt afgaan op wat andere mensen vragen voor hun auto. Dit kun je als richtprijs nemen. Je kunt er bijvoorbeeld een site zoals marktplaats op na slaan maar uiteraard is het maar net wat de gek er voor geeft. Je kunt van alles vragen maar of je het er voor krijgt en of men het er echt voor geeft is een 2de. Mensen houden vaak wel rekening met afdingen. 99% van de kopers die op Marktplaats hun slag proberen te slaan gaan alsnog proberen af te dingen. Het gaat immers om veel geld. Een auto die voor 7000 euro er op staat wordt vaak voor 6500 euro verkocht. Bij onderhandelingen aan de deur zwichten mensen toch voor het 6500 direct cash in handen verhaal. Echter zijn er genoeg figuren die echt het onderste uit de kan proberen te halen.

Autobedrijven zijn vaak wat duurder en vragen meer voor hun auto’s. Dit komt omdat ze in een aantal gevallen zelf garantie verlenen en kleine problemen oplossen.

De waarde van de auto is ook gebonden aan een aantal factoren:

 • de technische staat (defecten, gebreken, onderhoud)
 • de uiterlijke staat (deuken en krassen)
 • kilometerstand
 • bouwjaar
 • uitvoering: motor/opties

Als je de eigen auto gaat vergelijken met een andere om de prijs te berekenen dan moet je geen appels met peren gaan vergelijken.

 

Accessoires geen meerwaarde

Zelf aangebrachte accessoires brengen in veel gevallen geen waarde met zich mee bij de verkoop. Sportvelgen, een autoradio, spoilers en verlichting hebben vaak geen meerwaarde. Tref je een verkoper die dat een pluspunt vind dan heb je kans dat je de auto sneller of makkelijker verkoop aan deze persoon.

 

Waarde checken via website

Er zijn website waar je de dagwaarde kunt berekenen van je auto. Helaas is dit gebaseerd op een computerformule en wijkt in de praktijk erg af van de realiteit. De waarde van de auto is afhankelijk van de bovengenoemde factoren + de populariteit van het merk/type + waardevastheid. Een website die een berekening doet kijkt slechts naar slechts enkele factoren zoals cataloguswaarde, bouwjaar en kilometerstand.

 

Waarde achterhalen via autoveiling

Een autoveiling is een hele mooie manier om een prijs te krijgen op je auto. Bij een gerenommeerde autoveiling krijg je een echt bod welke uitgebracht wordt door een reeks autobedrijven. Het bod is bij sommige autoveilingen gegarandeerd zodat je weet dat je de auto daarvoor ook echt kunt verkopen. Hierdoor weet je in ieder geval wat je auto echt waard is en wat je er voor kunt krijgen.

 

Redenen van auto verkopen

Er zijn talloze redenen om je auto te verkopen. Iedereen heeft zijn eigen redenen. De meest voorkomende redenen waarom een auto verkoop gedaan wordt zijn:

 • Auto heeft een dure reparatie of onderhoudsbeurt nodig (bijv. distributieriem)
 • Auto heeft al veel kilometers gelopen
 • Auto is niet meer betrouwbaar
 • Auto van de zaak, dus privé auto wordt overbodig
 • Gezinsuitbreiding, baby op komst, een grotere auto gewenst
 • Financiële problemen, er is snel geld nodig
 • Auto is overbodig geworden
 • Wij gaan emigreren
 • Ik wil een andere auto kopen omdat ik weer wat nieuws wil
 • Brandstofprijzen worden mij te hoog. Ik wil een auto die beter bij mijn situatie past

 

Niet vergeten

 • Vergeet niet je verzekering op te zeggen als de auto verkocht is. Zonde van je geld.
 • Zorg dat je altijd een vrijwaringsbewijs in handen hebt voordat je de auto meegeeft. Zolang je dit niet hebt, blijf jij de eigenaar en draait op voor alle gevolgen.

Veel succes met je auto verkopen!