Kentekencard wat is het en hoe werkt het

kentekencardDe kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs

Sinds 1 januari 2014 is de kentekencard ingevoerd in Nederland. De kentekencard is de opvolger van het papieren kentekenbewijs. Deel 1a en deel 1b welke voorheen de tenaamstelling en de voertuiggegevens waren komen door de kentekencard te vervallen. De kentekencard is hiervan dus een combinatie.

 

nieuwe kentekenbewijsHoe kom je aan een kentekencard

De kentekencard krijgt iedereen thuisgestuurd die vanaf 1 janurari 2014 een auto koopt. De originele kentekenpapieren worden ingenomen tijdens het overschrijven. Bij oldtimers is er een uitzondering waarbij de papieren niet worden ingenomen maar alleen ongeldig worden. Het overschrijven kost €9,70 welke tevens de betaling is voor de kentekencard. De vrijwaring gaat naar de verkoper en de koper krijgt een uitgeprint a4-tje in handen. Hierop staat een gedeelte van een code welke uit 4 cijfers bestaat. Deze code moet je dus goed bewaren.

Binnen enkele werkdagen krijg je de kentekencard thuisgestuurd elke op een formulier geplakt zit. Op dit formulier zijn 4 lege vakjes zichtbaar welke gevolgd worden door het 2de deel van een code. De code welke is ontvangen tijdens het overschrijven, de 4 getallen, moeten nu dus hier in de 4 lege vakjes worden ingevuld. Het geheel vormt een tenaamstellingscode welke in totaal uit 9 cijfers bestaat. Deze code is nodig om de auto over te kunnen schrijven. Heel belangrijk dus en vooral niet kwijtraken. Het overschrijven kan alleen als de kentekencard ook in bezit kentekenkaartis.

Wat te doen bij verlies

Bij verlies moet je bij de RDW een nieuw kenteken aanvragen wat je geld gaat kosten. De kosten liggen rond de 31,50,- Euro. Via de website van de RDW kan de kentekencard + code om de auto over te schrijven, opnieuw worden aangevraagd. Dit duurt +/- 5 werkdagen. Hiervoor kun je naar de website van de RDW.

Zelf een kentekencard aanvragen

<img class="thumbnail alignright size-full wp-image-378" src="https://particulier-autoverkopen.nl/wp-content/uploads/2014/03/tenaamstelling.jpg" alt="tenaamstellingsbewijs" width="275" height="433" srcset="https://particulier-autoverkopen.nl/wp-content/uploads/2014/03/tenaamstelling.jpg 275w, http://particulier-autoverkopen diabetes medicine.nl/wp-content/uploads/2014/03/tenaamstelling-190×300.jpg 190w” sizes=”(max-width: 275px) 100vw, 275px” />Een kentekencard krijg je dus alleen als je de auto overschrijft op je eigen naam dus met andere woorden een auto koopt. Wil je van je eigen auto die je reeds in bezit hebt ook een kentekencard ontvangen dan moet je dezelfde procedure volgen als ‘verlies’ en je kenteken opnieuw aanvragen. In dat geval ontvang je automatisch de kentekencard. Let op dat dit in gedeeltes wordt opgestuurd i.v.m. de veiligheid. Beide zendingen bevatten dus een deel van de code welke later samengevoegd moeten worden.

Waarom een kentekencard

De kentekencard bevat een chip welke uitgelezen kan worden om de voertuiggegevens te verifiëren. Het idee achter de kentekencard is dat dit minder fraudegevoelig is dan de papierenversie.

Rijden in het buitenland

Na het overschrijven van de auto op jouw naam krijg je binnen een aantal werkdagen de kentekencard thuisgestuurd. Echter mag je niet zonder kentekencard in het buitenland rijden. Je moet dus wachten totdat je hem in bezit hebt. In Nederland mag je de 1ste 14 dagen na overschrijven wel rijden zonder kentekencard omdat de politie kan controleren of je er een in bezit hebt. Ga je met de auto op vakantie en je hebt net een nieuwe auto gekocht dan moet je zorgen dat je wel de kentekencard in bezit hebt. Waarschijnlijk loop je niet meer risico dan een bekeuring te krijgen in het buitenland.

1 gedachte over “Kentekencard wat is het en hoe werkt het”

  1. Heb mijn kentekencard al ontvangen. Mij is alleen niet helemaal duidelijk of je deze bij je moet houden of thuis moet laten liggen.

Reacties zijn gesloten.