Roestige remschijven mooi maken

schijfrem spuitenMooie open sportvelgen onder de auto? Verpesten de roestige remschijven de mooie looks? Dan kun je daar goedkoop wat aan doen.

Spuit je remschijven en of trommelremmen met hitte bestendigde spuitverf van Hammerite. De Hittebestendigde lak kan direct over roest heen gespoten worden zonder dat daar een grondverf voor nodig is. De slogun van Hammerite zelf is: ‘mooi over roest’. Hammerite verf is speciaal voor metaal bedoeld. Roest of geen roest. Ook voorkomt de Hammerite verf dat de roest terug komt of zichtbaar wordt.

spuitbus hammeriteMet een spuitbusje Hammerite verf van 15,99 Euro welke te koop is bij o.a. Praxis kun je makkelijk 4 remmen mee spuiten. De hittebestendigde lak is geschikt tot 600 graden en is te verkrijgen in 3 kleuren: Mat zwart, Zilvergrijs S015 en Grijs. De verf die je op de foto’s ziet is de Zilvergrijs S015. De kleuren zijn tevens te zien op de kleurenkaart.

hammerite kleuren hittebestendigd

Remschijven verroesten vrij snel. Dat is niet erg en het kan geen kwaad. Echter is het niet zo”n mooi gezicht als je grote open velgen hebt. De remschijf zelf waarop je remt wordt automatisch schoongemaakt door de remblokken tijdens het remmen. De naaf/rotor is echter iets welke uit zichzelf roest en vrij snel lelijk wordt. Een remschijf begint na enkele weken of maanden al te roesten. Hier is in principe weinig aan te doen.

Instructies

Op de foto hieronder zie je het voorbeeld. De open velg laat de remschijf zien. Op de schijf zelf zit vlugroest. Met 1x remmen is dit er af. Heeft het geregend en staat de auto 1 à 2 dagen stil dan krijg je dit effect. Wat we gaan spuiten in dit topic is de naaf/rotor van de remschijf. Wij hebben voor de kleur zilvergrijs gekozen omdat dit het meest lijkt op de kleur van een nieuwe remschijf.

roestige remschijf mooi maken

Het wiel verwijderen

Om de remschijf te kunnen spuiten moet het wiel verwijderd worden. Hiervoor heb je een krik nodig en een zogeheten kruissleutel of doppenset. Denk altijd eerst aan de veiligheid. Zet de auto op de handrem voordat je het voorwiel los haalt. Bij een achterwiel loshalen kun je de auto het beste in z’n 1e versnelling zetten. Vervolgens krik je de auto omhoog om het wiel te verwijderen. Het beste kun je met de kruissleutel alle bouten of moeren als een stukje losdraaien als de auto nog niet omhoog gekrikt is. Verwijderen alle bouten en moeren als het wiel boven de grond zweeft.

remschijf in beeld

Remmen reinigen en alles zorgvuldig afplakken

Met een stuk schuurpapier of staalborstel kun je loszittend roest verwijderen. Let er op dat je niet de schijf zelf gaat opschuren maar het gedeelte wat je wilt gaan spuiten. Veeg met een droge doet de roest en stof weg die je hebt los geschuurd. Ontvet dan de remschijf. Dit kan met een spuitbusje remmenreiniger. O.a. te koop bij de Action voor een paar euro. Dit spul droogt vlug op en ontvet super goed. Spuit het niet op de remklauw maar alleen op het gedeelte van de schijf zelf.

Plak alles af waarop je geen verf wilt hebben. Steken er bouten uit plak deze dan af. Moeten er juist bouten in, doe dan een propje papier in de gaten. Kranten en brede schildersplakband zijn je vriend.

remschijf afgeplakt

Remschijf spuiten

Als alles goed is afgeplakt en afgedekt dan kun je de remschijf gaan spuiten. Zorg dat de spuitbus op kamertemperatuur is en dat het niet al te hard waait. Schud de spuitbus minimaal 2 minuten om de kleur in de bus te mengen. Spuit minimaal 3 dunne lagen met tussenpozen van minimaal 10 minuten. Vergeet niet dat het gedeelte bij de remklauw niet gespoten kan worden. Je zult later de schijfrem een stukje moeten draaien en opnieuw moeten afplakken omdat je niet overal bij kunt vanwege de remklauw.

remschijf spuiten

Plakband en afplak spul verwijderen

Als je de laatste laag er op hebt gespoten kun je na een paar minuten je afplak spul verwijderen. Hieronder zie je het resultaat van het spuiten.

gespoten remschijf

Wielen terug plaatsen en bewonderen

Als de verf gedroogd is kun je de velg weer terugplaatsen. Indien er verf op de schijf terecht is gekomen dan slijt dat vanzelf weg. Hieronder zie je het resultaat van voor en na het spuiten. Het spuiten neemt ongeveer 1 uur tijd in beslag inclusief het wiel verwijderen, schuren, reinigen en afplakken.

voor en na spuiten remschijf

3 gedachten over “Roestige remschijven mooi maken”

  1. Nee, het gaat hier alleen om de remschijf zelf die gespoten wordt. Dit staat los van de remklauw.
    Uiteraard kun je remklauw ook apart spuiten of verven. Dan plak je gewoon het omgekeerde af. Let er wel op dat je niet op je remblokken zelf verf smeert. Aan de andere kant zou dat ook niet zo heel veel uitmaken want dat slijt er wel af…

  2. Hallo

    Begrijp ik het goed, dat de remklauw aan bovenaanzicht niet gespoten kan worden.

    Dat is juist het ding wat bij mij gezien wordt als niet mooi.

    Groetjes Gerrit Delft

Reacties zijn gesloten.