Als je een auto verkoopt met een NAP dan is dan een toegevoegde waarde.
De NAP, Nationale Autopas, is een registratiesysteem waarbij de kilometerstanden worden geregistreerd bij elk garagebezoek. Op deze manier kun je achterhalen of een auto echt kilometerstanden heeft en dat ze niet zijn teruggedraaid.
5 op de 100 auto’s heeft een teruggedraaide kilometerteller. Waarom? Een auto met minder kilometers op de teller is meer geld waard. Vanaf 1 januari 2014 is terugdraaien van de kilometerstand verboden geworden in Nederland. Sinds 1991 bestaat het NAP systeem dus bijna elke auto die je koopt is ongetwijfeld in het NAP opgenomen.
Via internet kun je eenvoudig controleren wat de laatst bekende kilometerstand is. Dit kan op de website van autopas.nl. Ook kun je hier een rapport opvragen welke je krijgt thuisgestuurd.
Een auto verkopen met een NAP is dus een meerwaarde en wekt meer vertrouwen. De nieuwe koper krijgt de zekerheid dat de kilometerstand klopt.
Tevens heeft per 1 januari 2014 de RDW de kilometerregistratie overgenomen en in eigen beheer. Stichting Nationale Autopas en de RDW zijn dus nu een.
Volgens mij is dit nu in beheer van RDW en kan een RDW Tellerstandrapport worden opgevraagd. Dit is een nuttig bewijs bij verkoop van het voertuig.
Wel goed die NAP. Ik heb wel eens een Renault Espace gekocht uit 2003 en die had ontzettend veel problemen. Uiteindelijk naar een garage gebracht voor onderzoek want ik twijfelde al of ik er in door moest blijven rijden en veel geld in moest stoppen.
Bij het uitlezen hadden ze ook opgemerkt dat de kilometerstand een ton was teruggedraaid. De auto had geen 193000 maar 293000 op zijn teller.
Mooi afgezet dus met die auto. Daarom controleer ik bij mijn volgende auto wel hoe het met de NAP zit.