Nieuw keurmerk voor autobedrijven

autobedrijf-keurmerk-logo

Begin dit jaar is er een nieuw keurmerk bijgekomen voor autobedrijven genaamd Autobedrijf Keurmerk. Voorheen was er  alleen de Bovag. Als autobedrijf zijnde kon je voorheen dus alleen bij de Bovag terecht als je meer zekerheid wilt bieden richting de klant. In feite had de Bovag dus een monopoly positie en was er geen alternatief. Nu is er een slimme partij wakker geworden die heeft gedacht: “waarom is er maar 1 partij?”.  Dat er behoefte is aan een alternatief is duidelijk, stelt Autobedrijf Keurmerk. We zijn werkelijk plat gebeld na de lancering van het keurmerk.

 

 

 

 

Bedrijven kunnen kiezen

oordoppen-automonteurAutobedrijven kunnen vanaf nu kiezen tussen de Bovag en Autobedrijf Keurmerk.  Het concept van Autobedrijf Keurmerk is eenvoudig en dat is juist hun kracht. De Bovag maakt het voor kleine- en startende autobedrijven lastig. Ze moeten aan een hoop voorwaarden voldoen voordat ze kunnen toetreden.

Autobedrijf Keurmerk controleert en keurt net als de Bovag autobedrijven. De algemene wet- en regelgeving moet worden nageleefd en men moet zich houden aan de gedragscode. Bij teveel klachten kan het keurmerk het voeren van het keurmerk stopzetten. In de praktijk moeten autobedrijven bijvoorbeeld met de juiste informatie adverteren en zorgen dat de auto goed is die ze verkopen. Ook moet alles op de factuur duidelijk zijn aangegeven. Mocht je een geschil hebben met het autobedrijf en kom je er niet uit dan kun je aankloppen bij de onafhankelijke geschillencommissie.

Bovag garantie betaal je vaak zelf

Een verschil met Bovag autobedrijven is dat ze Bovag-garantie moeten verlenen bij auto’s boven de 4500,- euro. Dit is een Bovag regel. Autobedrijven hoeven geen garantie te verlenen wanneer de consument hier van af wilt zien. Autobedrijven spelen hier slim op in en bieden de auto met concurrerende prijzen aan om te kunnen overleven. Dit is echter de prijs zonder Bovag garantie. Wil je bovag-garantie-bijkopengebruik maken van de Bovag garantie dan kost het je gemiddeld 750 euro extra. Dit is vaak terug te lezen in de advertenties. De garantie betaal je dus in feite zelf.

Bovag verplicht de autobedrijven dat minimaal 50% van de verkochte auto’s zijn voorzien van de Bovag garantie. Met de komst van het internet is het niet moeilijk voor de consument om prijzen te vergelijken. Hierdoor wordt het voor Bovag leden soms lastig om alsnog met concurrerende prijzen te komen waarbij de garantie is inbegrepen. In de praktijk is het voor veel autobedrijven lastig om dus minimaal 50% te verkopen met een garantiepakket. Hier speelt Autobedrijf Keurmerk handig op in en verplicht de autobedrijven niet waardoor ze meer vrijheid krijgen in het ondernemen. Garantie kun je vaak zelf bijkopen. Dit is dan een keuze van de consument.  Feitelijk is er voor de consument weinig verschil .

 

3 gedachten over “Nieuw keurmerk voor autobedrijven”

 1. Mocht je kiezen wel voor bovag garantie dan moet je goed op de kleine lettertjes letten omdat namelijk niet alles onder garantie valt.
  Zo op de ANWB site terug te lezen:
  Gebreken die tijdens de koop voor u zichtbaar waren vallen niet onder de garantie
  Het gaat over een onderdeel dat niet door de fabriek is ingebouwd
  Reparaties en vervanging van onderdelen voor normaal onderhoud en normale slijtage (o.a. remmen dus)
  Gebreken die ontstaan door verkeerd gebruik of uw eigen toedoen
  Gebreken aan banden, radio, ruiten en accessoires

Reacties zijn gesloten.