Benzine en Diesel – Kwaliteitverschil en prijsverschil

benzine-en-diesel-prijzenPrijsverschil tussen tankstations onderling, hieronder lees je daar alles over.

Nederlanders letten op de kleintjes en als je een paar cent per liter brandstof aan de pomp kunt besparen dan doe je dat. Bemande pompstations zijn vaak duurder dan onbemande pompen. Soms loopt het voordeel op tot 10%. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het personeel betaald moet worden en dat daarom de benzine of diesel duurder is. Ook heeft de locatie van de pomp te maken met de prijs. Tanken aan de snelweg kan wel 15 cent per liter duurder uitvallen. Sommige mensen zeggen dat er ook een kwaliteitsverschil zit in de basis brandstof. Kenners zeggen dat de brandstof uit hetzelfde depot komt als van concurrent pompstations.

 

Bezuinigen met duurdere brandstof

Shell heeft naast de basisbrandstof ook V-Power en de BP weer de Ultimate. Zo hebben de meeste merk-tankstation weer hun eigen superbrandstof welke iets extra’s doet. De duurdere brandstoffen zijn voorzien van een additief welke ervoor zorgt dat de rijprestaties en het reactievermogen van de motor wordt verbeterd. Dit moet leiden tot een lager brandstofverbruik. De extra kosten van de V-Power van Shell of Ultimate van de BP zou je in feite weer terug kunnen verdienen.

merken-brandstof

Hoe kom je er achter of je daadwerkelijk bespaart

Wanneer je elke week de zelfde route rijdt en dus ongeveer hetzelfde aantal kilometers maakt dan is het makkelijker om achter het exacte verbruik te komen. Je tankt de auto helemaal af en zet de dagteller op 0. Vervolgens rijdt je de tank leeg en gaat opnieuw tanken. Daarbij noteer je het aantal gereden kilometers volgens de dagteller en het aantal liter die je getankt hebt. Dit doe je 2 tot 3 keer en haalt daar een gemiddelde uit. Op die manier weet je hoe hoog het gemiddelde verbruik van de auto is.

Tank eens een keer de duurdere brandstof en hanteer dezelfde methode als hierboven. Probeer je rijstijl hetzelfde te houden en ga niet uittesten of je inderdaad meer vermogen krijgt wat de brandstoffabrikanten je beloven omdat dit in 9 van de 10 gevallen je niets extra’s oplevert. Wel kan de motor zuiniger omgaan met de duurdere brandstof waardoor je in praktijk wel iets kunt besparen. Je komt er maar op een manier achter wat het voor jou doet en dat is uittesten.

 

brandstofprijs-europaBrandstof goedkoper in het buitenland

Dat Nederland het duurst is met de brandstof is geen geheim. Kom je in de buurt van Luxemburg dan is het zeker aan te raden om daar je tank vol te gooien. Dit kan namelijk 50 cent per liter schelen.

Brandstofprijzen op 15 december (Euro95)

  • Nederland – € 1.55
  • Italië – € 1.46
  • België – € 1.29
  • Frankrijk – € 1.26
  • Spanje – € 1.17
  • Marokko – € 0.87
  • Egypte – € 0.72
  • USA – € 0.47
  • Algerije – € 0.19

Wil je op een andere brandstof gaan rijden en besparen? Je auto verkopen kan dan een optie zijn.