Autoverzekering, de kosten en dekking

auto aanrijdingWat dekt een autoverzekering en waarvoor kun je jezelf verzekeren. Op deze vragen krijg je hieronder een antwoord.

Er zijn heel veel aanbieders als het gaat om een autoverzekering. De ene is goedkoper dan de ander maar in praktijk doen ze allemaal hetzelfde en dat is betalen als er schade is. De autoverzekering is uit te breiden met diverse modules zodat je jezelf voor alles kunt verzekeren (indekken).

De WA (wettelijke aansprakelijkheid) is een verplicht onderdeel en daar kun je niet om heen. De WA dekt de schade aan de tegenpartij. Stel jij rijdt met je auto tegen een andere auto aan dan is de schade die jij hebt veroorzaakt aan iemand anders zijn auto gedekt. Deze persoon krijgt het schadebedrag van jou verzekering uitgekeerd. Echter is de schade aan jou auto niet gedekt bij een WA verzekering omdat je zelf de veroorzaker bent.

De autoverzekering kun je uitbreiden met modules zodat je jezelf en de auto extra kunt verzekeren. Als je alle modules aan zou zetten dan kom je automatisch op een all-risk uit (volledig casco) waarbij alle schades worden gedekt wat de reden ook mag zijn. Ook vandalisme schade en eigen schade wordt dus vergoed.

stormschade verzekeringModule: Brand, storm en natuur

Valt er bijvoorbeeld een boom(tak) of dakpan op je auto door de storm of rijd je een overstekend hert aan dan valt dit onder het onderdeel ‘brand-storm-natuur’. Deze optie kost enkele euro’s per maand en vergoed dus de schade bij brand, storm en natuurschade.

Module: Inbraak en diefstal

De auto is ook te verzekeren tegen inbraak of diefstal. Wordt je ruit ingetikt en/of stelen ze je navigatiesysteem of je hele auto dan kun je daar ook een module voor afsluiten welke bij de meeste verzekeraars ook ‘diefstal en inbraak’ heet. Zorg dat je de bonnen goed bewaard van de elektronica zodat je dit kunt aantonen. Bewaar ook de aankoopbon van de auto zelf.

ster voorruitModule: Ruit

Je kunt onderweg wel eens een steentje op de voorruit krijgen. In veel gevallen is dat niet erg en zal deze in veel gevallen niet meer dan een klein pitje veroorzaken. Het kan zijn dat het pitje een ster wordt en dat de ster leidt tot een barst in de voorruit. Nu betekend niet dat een barst er voor kan zorgen dat de voorruit er uit valt maar het kan wel zijn dat deze in het gezichtsveld terecht komt en de auto daardoor niet meer door de APK heen komt. Ook sterren in het gezichtsveld kunnen een reden zijn om de auto APK af te keuren. Bij de module ‘Ruit’ wordt de voorruit vervangen op de kosten van de verzekering. De voorruit moet wel bepaalde tekenen van beschadigingen hebben in de vorm van sterren of barsten.

Module: Ongevallenverzekering inzittenden

Deze module zorgt er voor dat er bij een ongeval ook de inzittende extra zijn verzekerd. Hierbij keert de verzekering een bedrag uit indien er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden.  Het maakt niet uit of het de schuld van de bestuurder is of de tegenpartij.

auto ingebrokenModule: Schadeverzekering inzittende

De module ongevallenverzekering inzittende zorgt dat alle inzittende recht krijgen op vergoeding indien men bij een ongeval betrokken raakt en er gewonden vallen. De verzekering dekt bijvoorbeeld kleding die beschadigd is geraakt, hulp in de huishouding of een compensatie vanwege niet kunnen werken. Ook kan er een aanvulling worden gedaan indien de huidige zorgverzekering een beperkte dekking heeft.

Module: Rechtsbijstand

De rechtsbijstand module zorgt ervoor dat er juristen voor u klaar staan indien u betrokken raakt bij strafrecht in het verkeer, recht heeft op een schadevergoeding of een borgsom moet betalen waarvoor u geld moet lenen.

groene kaartAutoverkering buitenland

Voor de autoverzekering maakt het niet uit in welk land je met de auto rijdt. Je bent in Nederland op dezelfde manier verzekerd als in het buitenland. Zorg dat je altijd de groene kaart van de verzekering bij je hebt. Daar staan tevens ook alle landen op waar je verzekerd bent. De autoverzekering is aan de auto gebonden en is niet van toepassing op een huurauto. Uiteraard moet je in landen waar men links rijdt in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs en je uiteraard in alle landen aan de geldende verkeersregels houden.

Ben je de groene kaart kwijt? Bel dan de verzekering en vraag of ze deze willen opsturen. De groene kaart is namelijk verplicht bij je te hebben in de auto in Nederland.

Waarop wordt de prijs van een autoverzekering gebaseerd

Iedereen betaald een andere premie voor de autoverzekering. Dit komt omdat er naar een aantal factoren wordt gekeken zoals jou leeftijd, hoe lang je het rijbewijs in bezit hebt, hoeveel schadevrije jaren je hebt en welke auto je wilt gaan verzekeren. Daarnaast heeft niet elke verzekering dezelfde tarieven en voorwaarden. Shoppen kan lonen. Vergelijk daarom meerdere verzekeraars met elkaar want 35% van de Nederlanders kan goedkoper uit zijn. Sommige verzekeringen hanteren een eigen risico en sommige niet. Ook dit kan invloed hebben op de premie.

No-Claim en Bonus Malus

De premie van je autoverzekering is o.a. gebaseerd op je rijvaardigheid. Moet de verzekering af en toe wat uitkeren door jou toedoen dan gaat je premie omhoog en krijg je minder korting. De verzekering zal je belonen als je geen schade maakt en dat wordt verwerkt in de Bonus-Malus welke je als een bonussysteem kunt zien. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe meer korting (bonus) je zult ontvangen op de premie. No-Claim betekend dat je niets claimt bij je verzekering en je verder zult stijgen op de Bonus-Malus ladder.

De Bonus-Malus tabel kent 20 tredes en als beginnend bestuurder  stap je ergens halverwege in afhankelijk van je leeftijd. Ga je naar een andere verzekering dan behoud je de opgebouwde schadevrije jaren van het Bonus-Malus systeem.

Bonus-malus-tredeKortings-percentageBonus-malustrede in hetvolgende verzekeringsjaar
zonder schademet 1 schademet 2 schadesmet 3 schadesmet 4 of meer schades
0-4010000
1-1520000
2531000
31541000
42551000
53562100
64072100
74583100
85094100
955105100
1060116210
1165126210
1270137310
1372.5148410
1475159510
15751610610
16751711610
17751812710
18751912710
19752014810
20752014810

De tabel hierboven toont het overzicht van het Bonus Malus systeem waar autoverzekeringen mee werken. Elke jaar stijg je 1 trede indien je geen schade claimt.

Voorbeeld: Stel je staat op trede 14 (75% korting) en je maakt 1x schade dat jaar dat valt je terug naar trede 9 (55% korting). Indien je autoverzekering 1500 euro per jaar zou kosten en je krijgt 75% korting dan betaal je 375 euro per jaar. Stel dat je terug valt naar trede 9 dan krijg je nog maar 55% korting waardoor je 675 euro per jaar betaald. Een verschil van 300 euro. Vanaf trede 9 duurt het 5 jaar om weer op trede 14 uit te komen. Dit kost ongeveer 800 euro aan extra verzekeringspremie.

Besparen op verzekeringen

Er zijn een hoop online aanbieders en besparen kan soms tot wel 50%. Ben je benieuwd wat jij kunt besparen? Pak dan je huidige polis of je kenteken er bij en bekijk de volgende aanbieders eens om te zien hoeveel jij kunt besparen.

3 gedachten over “Autoverzekering, de kosten en dekking”

  1. voor mij niet meer dan het wettelijk benodigde dus gewoon WA
    alles is al duur zat en het is echter een kwestie van inperken van risico

Reacties zijn gesloten.