We gaan weer richting het einde van het jaar en dat is een goed moment om de auto voor te bereiden op winter. In de winterse omstandigheden heeft je auto het zwaarder en daarom is het goed nu alvast een begin te maken met de voorbereidingen.
Ruitenwisservloeistof vervangen
In de winter gebruik je een andere ruitenwisservloeistof dan in de zomer. In de winter heb je namelijk een vloeistof nodig welke niet kan bevriezen. Deze winter-ruitenwisservloeistof is voorzien van een antivriesmiddel en heeft over het algemeen een blauwe kleur. Let bij het aanschaffen van nieuwe ruitenwisservloeistof goed op dat deze geschikt is voor temperaturen tot -20 graden Celcius.
De zomer-ruitenwisservloeistof heeft vaak een andere kleur en over het algemeen roze of geel. Dit middel werkt uitstekend bij vliegjes op de ruit te verwijderen maar kan bevriezen in de winter met nadelige gevolgen van bevroren leidingen en mogelijke defecten. Verwijder daarom de oude vloeistof.
Hoe kun je controleren welke ruitenwisservloeistof je hebt?
Je kunt via de vulopening van het ruitenwisservloeistof reservoir kunnen zien welke kleur daar in zit. In veel gevallen is het niveau dermate gezakt waardoor het niet meer zichtbaar is. Je kunt een wit plastic bekertje nemen en hier wat vloeistof in opvangen door het bij de sproeikop te houden.
Je reservoir leegmaken voordat je gaat bijvullen
Houd de hendel of knop in welke er voor zorgt dat de ruitenwisservloeistof op de voorruit terecht komt. Doe dit net zo lang totdat er geen vloeistof meer via de sproeikom komt. Vanaf dat moment is het reservoir leeg. Hierbij kun je eventueel de ruitenwissers omhoog klappen zodat ze geen contact met de voorruit maken.
Accu check
Tijdens de winter en de donkere dagen zul je meer energie gaan gebruiken. Denk aan de kachel (ventilatie), de achterruitverwarming en de verlichting. Deze zaken kosten veel energie.
De dynamo zal de accu weer opladen maar dat gaat minder snel als je diverse verbruikers aan hebt staan. Vooral bij korte ritten laad je accu dus een stuk minder op. Het starten kost veel energie waardoor je al 5 minuten moet rijden zonder verbruikers voordat die energieverlies weer is gecompenseerd.
Accu’s hebben een bepaalde levensduur en krijgen het in de winter zwaarder te voorduren. Niet alleen door de temperaturen maar ook omdat ze meer energie moeten leveren en vaak slecht worden bijgeladen. De garage kan de accu meten op kwaliteit en in sommige gevallen kan het raadzaam zijn deze preventief te vervangen, zeker als de accu al 5 jaar oud is. Hiermee voorkom je dat je in de winter wanneer de auto soms slechter kan starten het begeeft.
Winterpakket in de auto
Een winterpakket welke o.a. een warmte deken, een zaklamp en een telefoonlader bevat kan een uitkomst bieden als je ergens met pech komt te staan. Op die manier heb je in ieder geval altijd een volle telefoonaccu en raakt je niet onderkoeld. Zorg voor een flesje drinken en een zonnebril. In de winter kan de zon laag staan en verblindend werken.
Deurrubbers invetten
In de winter komt het vaak voor dat de vochtige deurrubbers gaan bevriezen waardoor de portieren moeilijk open gaan. Dit is te voorkomen door ze in te vetten met talkpoeder, vaseline of siliconespray.
Slot ontdooier
Mocht je geen elektrische deurvergrendeling hebben en de sloten handmatig met een sleutel moeten openen dan kan een slotontdooier een uitkomst bieden. Bewaar deze in huis en niet in de auto want als het slot vast zit kun je niet je slotontdooier pakken.
Een goede ruitenkrabber
Een goede ruitenkrabber is een must-have in de winter als de ramen bevroren zijn. Bewaar ook deze binnen in huis en zorg dat je er ook een in de auto hebt liggen. Mocht je na een werkdag bij je auto komen dan kun je ook je ruiten ijsvrij maken. Er zijn ook ruitenkrabbers met een borstel welke handig zijn om het sneeuw snel en makkelijk van de ruiten te verwijderen.
Voor de luie mensen is er ook een spray welke het ijs op de ruiten doet smelten. Dit werkt erg snel maar kan slechts enkele keren gebruikt worden want het gaat snel op.
Probeer de ruitenwisser voorzichtig los te maken van de voorruit. Wat ontdooispray hier op spuiten werkt vaak erg snel. Voorkom dat de ruitenwissers het ijs van de voorruit halen omdat ze hierdoor snel slijten en strepen achter laten.
Handrem niet gebruiken
Zet de auto bij voorkeur in de 1ste versnelling en gebruik de handrem niet. Handremkabels willen namelijk regelmatig vastvriezen waardoor de rem op de achterwielen blijft staan. Vergeet uiteraard niet om de auto altijd te starten met de koppeling helemaal ingetrapt om te voorkomen dat de auto vooruit schiet tijdens het starten.
Carwash met bodemreiniging
Tijdens de wintermaanden kan het voorkomen dat er met zout gestrooid wordt. Zout zorgt er voor dat metaal sneller gaat roesten. Bij een carwash kun je vaak ook voor een bodemreiniging kiezen waarbij het zout aan de onderkant van de auto wordt verwijderd. Hierdoor kun je het roesten dus wat tegen gaan.
Winterbanden zijn veiliger
Zoals je wellicht in ons vorige artikel heb kunnen lezen zijn winterbanden absoluut geen overbodige luxe. Ze bieden niet alleen jou meer veiligheid maar ook andere weggebruikers. Winterbanden hebben namelijk meer grip in de winterse omstandigheden. De remweg wordt korter t.o.v. zomerbanden en je hebt meer grip op sneeuw en ijs.
Heb je zelf nog winter tips? Reageer dan hieronder.
Hele goede tips! Ga ik wat mee doen
ik ga nooit de deur uit zonder opgeladen mobiel
Zorg ook dat je telefoonnummers bij je hebt van de anwb en een sleepdienst en pen en papier. Ik ben een keer vast komen te zitten in de sneeuw op een landweggetje en gelukkig had ik pen en papier bij me want ik moest het nummer van een sleepdienst opschrijven en kon gelukkig het telefoonnummer op internet opzoeken. Moet er niet aan denken als ik op die locatie geen internet had.