Autobanden, belangrijker dan je denkt

Ga niet besparen op autobanden, want ze zijn belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Het enige contact tussen de auto en het wegdek zijn de banden. Goede remmen en slechte banden, zorgen alsnog voor slechte remprestaties. Je remweg wordt immers langer.

Niet alleen de remprestaties maar ook de rijprestaties worden beïnvloed door de banden. De banden van namelijk naast de schokbrekers ook schokken op. Daarnaast kunnen ze voor extra lawaai binnenin de auto zorgen.

autobanden-merken

3 type banden

Er zijn verschillende autobanden verkrijgbaar welke in drie categorieën zijn onder te verdelen. Dit zijn winterbanden, zomerbanden en all-season banden. De winterbanden zijn ideaal in de winter en bij temperaturen lager dan 7 graden. Zomerbanden zijn ideaal in de zomer bij temperaturen boven de 15 graden. All-season banden zijn zijn de gulden middenweg. Ze presteren beter dan winterbanden in de zomer presteren en beter dan zomerbanden in de winter. Echter scoren ze niet zo goed als de echte winterband in de winter of de echte zomerband in de zomer. Voor het Nederlandse klimaat, welke zeer wisselvallig weer kent, zijn ze zeker wel aan te bevelen.

[desktoponly]
banner auto verkopen[/desktoponly]
[mobileonly]
gratis bod op auto[/mobileonly]

zomerband-winterband-allseason-autoband

Banden herkennen

Het type band herken je aan de logo’s aan de zijkant en aan het profiel. Zo heeft een winterband een sneeuwvlokje en de S+M code (sneeuw en modder). Een all seasonband heeft een A/S code. A/S staat voor All Season. Soms staat er ook de S+M code bij.

Het profiel bij de drie soorten banden verschillen onderling van elkaar. Winterbanden hebben een dieper profiel en daarbij is het profiel uit meerdere blokjes opgebouwd. Bij zomerbanden zijn de aaneengesloten vlakken een stuk groter. De all season banden zitten hier weer tussenin.

 

De juiste bandenspanning

bandenspanningHet is heel belangrijk om de banden op de juiste bandenspanning te houden. Alleen dan komen de rijeigenschappen perfect tot hun recht. Te zachte banden veroorzaken meer wrijving en daardoor gaat niet alleen de slijtage omhoog maar ook het brandstofverbruik. Vaak merk je ook op dat het stuur zwaarder draait. Te harde banden kunnen hun grip verliezen omdat ze niet over het hele oppervlak meer contact maken met het wegdek. Daarnaast slijten ze verkeerd af en zijn ze eerder aan vervanging toe.

 

Autoband vervangen

Meestal krijg je bij de jaarlijkse APK keuring te horen dat een of meerdere banden aan vervanging toe zijn. Dan is dat het moment om ze te vervangen. Het slijtage-nokkenkan ook zijn dat je een lange reis gaat maken zoals met de auto op vakantie. In dat geval is het raadzaam op je auto te laten controleren. Hierbij kan meteen worden gekeken of de banden de juiste bandenspanning hebben. Zelf controleren kan ook. Als eerst kijk je of je aan de buitenzijde beschadigen ziet. Dit kan een hapje uit de band zijn maar ook een bult op de band. Als tweede kun je het profiel controleren. De meeste banden zijn voorzien van een slijtage indicator welke een dwarsliggend stukje profiel is die bij een nieuwe band een stuk dieper ligt. Als het profiel gelijk ligt aan de slijtage indicator, dan heb je hooguit 1,6mm profiel, en dat is niet meer voldoende om door de keuring heen te komen.

 

Wat kost een autoband

beste-prijsEen gangbare autoband die veel voorkomt kost gemiddeld 90 euro inclusief montage. Bij een kleinere auto zijn de kosten vaak lager dan bij een grotere auto. Meer rubber betekent een meer kosten. Ook het merk speelt een rol in de prijs. Een Chinese Wanli band kun je al voor 60 euro onder je auto laten zetten, terwijl een Continental je eerder 95 euro kost. Deze prijs is per band. Goedkoop is soms duurkoop. Heb je geen zin om onderzoek te doen naar welke band voor jou het beste geschikt is, koop dan een A-merk band die bijna altijd op alle vlakken goed presteert. Wil je goedkoper uit zijn, dan moet je wat research gaan doen. Er zijn goedkopere autobanden die ook heel goed zijn. Dit komt doordat ze een oudere serie van een A-merk namaken en deze met een B-merk opnieuw op de markt brengen. De ANWB bandentest kun je hier eventueel voor gebruiken.

 

1 gedachte over “Autobanden, belangrijker dan je denkt”

  1. Bedankt voor deze uitleg over de verschillende typen banden. Fijn dat dit met een code duidelijk aangegeven is. Verder goed om te weten wanneer je banden versleten zijn. Ik wist niet dat er een indicator hiervoor was. Ik ga eens kijken of mijn banden aan vervanging toe zijn.

Reacties zijn gesloten.