7-polige en13-polige stekker | trekhaak & aanhangwagen

trekhaak-stekker-aanhangerEr bestaan 2 verschillende stekker aansluitingen bij de trekhaak. Dit is de 7-polige en 13-polige stekker. Wil je een trekhaak laten monteren, een aanhanger huren of een caravan kopen dan krijg je mogelijk te maken met verschillende stekkers.

Waar dient de stekker voor

De stekker is om de verlichting achterop de caravan of aanhanger mee te laten branden samen met de normale verlichting zoals het remlicht, achteruit rij licht en richtingaanwijzers.

 

De 7 polige stekker

De 7-polige stekker voorziet 6 lampen van elektriciteit. Onder deze 6 lampen valt:

  1. Rightingaanwijzer links
  2. Rightingaanwijzer rechts
  3. Verlichting links
  4. Verlichting rechts
  5. Remlichten
  6. Mistlicht

[desktoponly]
banner auto verkopen[/desktoponly]
[mobileonly]
gratis bod op auto[/mobileonly]

De 7de pool is de massa waar alle lampjes gebruik van maken. Zoals je ziet is er geen achteruit rij verlichting in de stekker opgenomen. Achteruit rij verlichting is pas op aanhangers gekomen sinds 2010 omdat dit in de wet verplicht werd. Aanhangwagens met achteruit rij verlichting hebben dus een 13 polige stekker.

7polige-stekker

 

De 13 polige stekker

De 13 polige stekker kom je met name op nieuwere aanhangwagens tegen en bij caravans. Een caravan moet soms worden voorzien van 12 volt om bijvoorbeeld de koelkast van elektriciteit te voorzien. De 13 polige stekker ondersteunt dit en de 7 polige stekker niet. De stekker met 13 polen wordt ook wel Multicon stekker genoemd. Naast een constante stroomdraad is er ook een draad voor de achteruitrijlamp.

13-polig-stekker

 

Verloopstekkers

Heb je op de auto een 7 polige stekker en heeft je aanhangwagen een 13 polige stekker dan kun je een verloopstekker gebruiken van 7 naar 13 polen. Het kan ook zijn dat de auto een 13 polige stekker heeft en de aanhanger slechts 7 polen. Ook hier is een verloopstekker voor zodat je toch de verlichting kunt laten werken.

verloopstekker-aanhanger

TIP: Ga je op vakantie, check dan ruim van te voren of alles in orde is. Zodoende heb je nog voldoende tijd om alles te regelen. Last minute bezorgt namelijk een hoop stress.