Ben je zelf handig en wil je zelf de olie verversen van de auto? Volg dan deze instructies hieronder.
Olie verversen kun je uitbesteden aan een garage. Normaal gesproken behoort olie verversen tot een van de standaard werkzaamheden tijdens een kleine- of grote onderhoudsbeurt. Je auto wordt dan meteen nagelopen. Uiteraard kun je ook vragen of de garage alleen de olie voor je willen verversen. Bij het olie verversen hoort ook een nieuw oliefilter. Deze doe je normaal altijd samen met het verversen van de olie.
In dit topic vind je meer over: Verschillende soorten olie, Olie codes en een uitgebreid stappenplan voor het olie verversen.
Het oliefilter
Het motorblok is gevuld met motorolie. Dit is om alle onderdelen in de motor goed te smeren. Ook neemt de motorolie verbrandingsresten op en sluit de kieren tussen zuigers en cilinders. Goede olie zorgt voor een mindere slijtage. Ondanks dat je goede olie hebt slijt je motorblok toch heel langzaam. Hierbij komen kleine metaaldeeltjes vrij. Deze metaaldeeltjes (sltijtage) komen in de olie terecht. Het oliefilter is een filter vangt deze metaaldeeltjes op en filtert daarmee de motorolie. Als het filter verzadigd is geraakt en nauwelijks meer nieuwe metaaldeeltjes kan absorberen dan blijven deze rondzwemmen in de olie. Dit zou theoretisch het gevolg kunnen hebben dat er meer slijtage ontstaat omdat deze deeltjes een schurende werking kunnen hebben.
De ouderwetse automonteur kijkt vaak naar de inhoud van een oliefilter. Zo kan hij soms vaststellen welke onderdelen er aan het slijten zijn en hoe het gesteld is met het motorblok.
Verschillende soorten motorolie
De motorolie hebben je in verschillende soorten en maten. In de basis zijn er 2 type motorolie: Mineraal en Vol-Synthetisch.
Mineraal is afkomstig van ruwe aardolie.
Synthetische olie heeft een uitgebreid chemisch proces ondergaan waardoor het andere eigenschappen heeft gekregen.
Half-Synthetisch of Semi-Synthetische olie is een mengsel tussen Minerale olie en Synthetische olie.
Voor- en nadelen van minerale motorolie en vol-syntetische motorolie
Voordelen minerale olie:
- Minerale olie is goedkoper omdat er geen bewerking aan vooraf gegaan is
- Minerale olie verouderd minder snel
Nadelen minderale olie:
- De hechting aan metalen delen is minder goed
Voordelen vol-synthetische olie:
- Vloeibaarder bij lage temperaturen
- Beter bestand tegen hoge temperaturen
Nadelen vol-synthetische olie:
- Verouderd sneller
- Duurder
Viscositeit
Viscositeit is de dikte van de olie. De viscositeit van de olie wordt beïnvloed door de temperatuur. Denk aan een koude motor en een warme motor. Als de olie warm wordt dan wordt deze vanzelf dunner. De motorolie heeft een code/type welke aangeduid wordt met de letter W er in. Bijvoorbeeld 5W40 of 10W40. Het gedeelte wat voor de W staat is voor de viscositeit van de olie als deze koud is. Alles wat na de W staat is de viscositeit van de olie als deze warm is.
0Wxx betekend dat de olie heel dik is bij een lage temperatuur. 50Wxx betekend dat de olie vloeibaar is bij een lage temperatuur. xxW30 betekend dat de olie een viscositeitwaarde van 30 heeft als deze warm is.
In warmere landen kunnen andere type motorolie toegepast worden omdat de omgevingstemperaturen van een koude motor anders kunnen zijn. In Nederland hebben wij te maken met koude winters. In Afrika heb je daar bijvoorbeeld geen last van.
In Nederland zijn de 5W40 en 10W40 veel gebruikte olietypes.
Olie bijvullen
Het is geen ramp als je de motorolie bijvult met een iets afwijkende motorolie. Beter genoeg olie dan geen olie. Controleer altijd vooraf het oliepijl. Gooi er niet zomaar een scheut olie bij. Er staat niet voor niets een maximum streep op de oliepijlstok.
Zelf olie verversen
Voordat je begint met olie verversen moet je wat voorbereidingen plegen. Als je eenmaal aan de slag bent gegaan en geen olie meer in je auto hebt zitten kun je ook niet even met de auto nog iets gaan halen. Zonder olie kun je niet rijden.
Wat moet je kopen of hebben
- De juiste (en hoeveelheid) motorolie. Kijk in het onderhoudsboekje welke olie geadviseerd wordt door de fabrikant. Heb je geen onderhoudsboekje dan kun je internet raadplegen of de dealer bellen en de vraag voorleggen.
- Het juiste oliefilter en mogelijk gereedschap om deze los te draaien. Brezan verkoopt een eenvoudig stuk gereedschap voor een paar euro.
- Een opvangbak van minimaal 5 liter heb je nodig om de oude olie in op te vangen. Deze kun je later afvoeren bij de milieustraat.
- Een nieuw ringetje voor op de carterplug. De carterplug is een bout met ring welke als aftapplug dient. Als het ringetje oud en versleten blijkt te zijn dan kun je last krijgen van een olie lekkage.
- Een trechter om de nieuw olie in je motorblok te krijgen zonder te morsen.
- Een steeksleutel of dopsleutel.
- Een paar oude doeken om oliedruppels mee af te vegen
Instructies olie verversen
- Zorg dat de motorolie redelijk is afgekoeld. Je wilt immers niet je handen verbranden.
- Zorg dat de auto recht staat. Hierdoor krijg je alle olie uit het motorblok. Indien deze laag bij de grond staat en je er moeilijk onder kan komen dan kun je overwegen om de auto ergens bovenop te zetten zoals een stapel grindtegels o.i.d.
- Draai de oliedop los anders trekt het systeem mogelijk vacuüm.
- Plaats de olie opvangbak op de juiste plek onder de auto.
- Draai de carterplug los. Hierna begint direct het leegstromen dus houdt daar rekening mee.
- Als alle olie er uit lijkt te zijn draai je het oliefilter los. Bij het losdraaien komt er vaak nog wat olie mee. Het oliefilter kan soms aardig vast zitten. Hiervoor heb je als het goed is het juiste gereedschap.
- Als alle olie er uit is veeg je met een doek de opening schoon waaruit zojuist de olie is gekomen. Vervolgens monteer je de carterplug terug met een nieuwe ring.
- Plaats een nieuw oliefilter. Smeer de rubber rand van het oliefilter in met olie en draai deze met de hand vast. Geef hem nog een slag na met het gereedschap.
- Plaats nu de trechter in de vulopening aan de bovenkant van het motorblok. Gooi +/- 4 liter er in en controleer dan na een paar minuten het oliepijl. Vul daarna de olie verder aan indien nodig.
- De oude olie kun je in de fles van de nieuwe motorolie gieten. Gebruik ook hierbij de trechter. Op deze manier kun je het makkelijk vervoeren naar de milieustraat.
We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Heb je vragen of opmerkingen, stel ze dan gerust hieronder.
bedankt voor de info. zit er trouwens verschil in kwaliteit van verschillende merken motorolie? ik zou graag de beste qua prijs/kwaliteit verhouding willen.
ik heb olie van mijn opel vectra 2.5 v6 automatic zelf vervangen maar de bougies niet en nu waanneer ik snelheid vermindert doet de auto alsof het niet alle cilinder goedwerkend zijn kan dat hebben te maken met de bougies .alvast bedankt
wat heb ik nodig om van mijn C3 benzine 1.4 olie en filter te vervangen dank bij voorbaat
Als ik het zo lees is het best simpel allemaal. Bougies vervangen en luchtfilter vangen doe ik ook altijd zelf om nog wat te besparen maar als ik het zo lees moet ik dit ook kunnen.