Particulier auto lease (private lease)

auto leasenParticulier auto leasen wordt steeds interessanter. Voor relatief weinig geld kun je een gloednieuwe auto rijden. Bij privé lease / private lease, betaal je maandelijks een vast laag maandbedrag waarin alle autokosten, behalve de brandstof, zijn inbegrepen. Je hebt dus geen bijkomende kosten voor verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud, en de eventuele reparaties. Een all-in-one prijs dus.

Voordelen van een auto leasen

Ga je privé een auto leasen dan weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan je auto, ook wanneer deze stuk gaat. Bij een eigen auto zit je vast aan vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten zijn de wegenbelasting en verzekering. De variabele kosten zijn de afschrijving, het onderhoud, de apk en de reparaties. Ieder jaar wordt je auto minder waard en bovendien neemt de kans toe dat er iets stuk gaat. Als je alles bij elkaar op gaat tellen en in gaat calculeren, dan is het goed mogelijk dat een lease auto best heel interessant voor je kan zijn.

[desktoponly]
banner auto verkopen[/desktoponly]
[mobileonly]
gratis bod op auto[/mobileonly]

Verschil tussen zakelijk en privé lease

Zakelijk leasen was een bekend fenomeen. Je rijdt een auto welke op naam staat van de zaak en betaalt slechts de bijtelling wanneer je hem privé gebruikt. De bijtelling is afhankelijk van de auto. Elektrische auto’s zijn het gunstigst, en vervuilende auto’s duur. Het bijtellingspercentage ligt tussen de 4 en 22%. Dit percentage wordt bij je inkomen opgeteld en daarover moet je inkomstenbelasting betalen. Bij privélease wordt er niets bij je inkomen opgeteld en betaal je ook geen bijkomende belastingen. Alle kosten zitten in de leaseprijs verwerkt. De auto geef je dus ook niet op bij de belastingdienst.

 

Auto inruilen

Je auto inruilen op een lease auto is niet mogelijk. Je auto moet je dus zelf particulier verkopen, of verkopen via een auto inkoper of autoveiling. Het geld wat je auto opbrengt kun je weer investeren ‘down payment’ om zodoende je maandbedrag naar beneden te krijgen. Of… je gaat leuke dingen doen met de opbrengst zoals lekker op vakantie, of investeren in je huis.

hoogste-prijs-terug

Vergelijking kosten eigen auto vs prive lease

We maken een vergelijking tussen de kosten van een eigen auto en een private lease auto.

Met een eigen auto moet je altijd geld reserveren voor de APK, het jaarlijkse onderhoud, en de reparaties. Onder het onderhoud vallen de onderhoudsbeurten, de distributieriem, de ruitenwissers, de airco en de banden. Ook blijven reparaties niet uit. Onderdelen die veel vervangen worden zijn schokdempers, remmenblokken, remschijven, de accu, en onderdelen van de airco zoals de condensor of pomp. Ook heeft een koppeling niet het eeuwige leven en kan de versnellingsbak (en automaat) geld gaan kosten. Al deze risico’s en kosten loop je niet wanneer je een auto least. De verzekering zit bij de lease auto inbegrepen. Normaal is dit een all risk verzekering welke ook eigen schades dekt. Heb je die verzekering niet op je eigen auto, dan loop je bovendien het risico dat het ‘vermogen’ dat je zelf op straat hebt staan, van de een op de andere dag, verdwenen is.

 

Reparatie en onderhoudskosten eigen auto

De kosten waar je bij een eigen auto rekening mee moet houden zijn:

Set remblokken=175 euroOnderhoudsbeurt=350 euro
Set remschijven+remblokken=350 euroAircopomp=800 euro
Accu=100 euro4 Banden=400 euro
Bougies=60 euroDistributieriem vervangen=400 euro
Apk=50 euroKoppeling=800 euro
Uitlaatdemper=200 euroWaterpomp=300 euro

Prijzen zijn natuurlijk slechts een indicatie en kunnen per merk sterk verschillen.

 

Wat kost een lease auto

De prijs van de lease auto is afhankelijk van de auto zelf en een aantal instellingen. Denk hierbij aan de looptijd, dus het aantal maanden dat je de auto least, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, en de extra opties zoals vervangend vervoer, winterbanden, tankpas en extra opties. Sommige opties kunnen je weer meer voordeel opleveren omdat de auto, na de leaseperiode, meer waard is. Hierdoor gaat in sommige gevallen dus zelfs de leaseprijs omlaag. Kort lease (short lease) is duurder dan langer leasen. 60 maanden is dus voordeliger dan 12 of 24 maanden een auto leasen.

 

Prijsvoorbeelden

Citroën C3 | Benzine | PureTech 82 Feel | 5 deurs | vanaf 290 Euro per maand

Kia Picanto | Benzine | EconomyLine 1.0 CVVT | 5 deurs | vanaf 211 Euro per maand

Opel Astra Tourer | Benzine | Business+ 1.0 Turbo | 5 deurs | vanaf 353 Euro per maand

 

Waar een auto leasen

Er zijn verschillende leasemaatschappijen waar je een auto kunt leasen. Tegenwoordig kun je zelfs bij de dealer zelf een auto privé leasen. Directlease, Leaseplan en Athlon zijn de iets bekendere maatschappijen.

 

Ex lease auto kopen

Zelf je eigen auto verkopen, en een ex lease auto kopen, kan ook een goed idee zijn. Het voordeel van een lease auto is dat er nooit bezuinigd is op reparaties en onderhoud. De complete onderhoudsgeschiedenis is immers aanwezig.

1 gedachte over “Particulier auto lease (private lease)”

  1. interessant artikel. is het nog steedszo dat elektrische auto’s het voordeligst zijn? aangezien er een aantal belastingvoordelen zijn ingetrokken.

Reacties zijn gesloten.