Nieuwe autoradio inbouwen niet moeilijk

usb autoradioHeb jij nog een oude autoradio in je auto zitten die alleen maar cd kan afspelen? Dan wordt het toch eens tijd om te upgraden naar een autoradio met veel nieuwe snufjes zoals MP3 ondersteuning via usb of sd kaart.
Autoradio’s worden met de dag mooier en goedkoper. MP3 is nu een standaard geworden. Het voordeel daarvan is dat de muziekbestanden veel kleiner zijn. Je kunt er dus veel meer kwijt op een cd. Vroeger had je een maximum van +/- 17 liedjes op een cd. Tegenwoordig kun je honderden liedjes kwijt op een cd dankzij MP3. Wie van de cd af wilt is er een usb of sd-kaart alternatief. Daar gaat namelijk nog veel meer op. Een cd kan ongeveer 700MB aan data bevatten en een usb stick of sd-kaart makkelijk 32GB. Dat is ongeveer 60x zo veel. Omgerekend is dat zoveel muziek dat je 30.000 km kunt rijden en nog steeds nieuwe nummer voorbij hoort komen.

Een nieuwe autoradio is tegenwoordig niet zo duur meer. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Vanaf een goede 30 euro kun je al een autoradio met MP3 en usb kopen. Kijk maar eens bij de Kijkshop bijvoorbeeld. De autoradio met cd verdwijnt zo langzamerhand. Het maakt de autoradio groter en duurder. Tegenwoordig kiest met liever voor een usb stick of sd-kaart. Daar past immers veel meer muziek op.

De nieuwe autoradio inbouwen

autoradio achterkant9 van de 10 autoradio’s zijn voorzien van een zogeheten ISO stekker. Deze stekker zit aan de achterkant van een autoradio. De ISO stekker zijn feitelijk 2 stekker welke een vaste vorm hebben. Deze vorm is een standaard geworden en noemt met ISO.De ene stekker is voor de elektriciteit van de radio en de andere stekker is voor je speakers.

Sommige merken hebben een eigen aansluiting gemaakt maar leveren dan een speciale kabel mee welke uitkomt in de universele ISO stekker. Mocht je een fabrieksradio hebben in de auto dan kan het zijn dat de fabrikant zich niet aan de ISO norm heeft gehouden waardoor ze dus een stekker hebben gefabriceerd die niet matched met een ISO connector. Je kunt in dat geval bij de autospeciaalzaak een verloopkabel halen. Deze verloopkabel is speciaal voor jou merk en type auto en verloopt naar ISO zodat je alsnog elke willekeurige autoradio kunt aansluiten.

De oude autoradio verwijderen

Indien je de oude autoradio wilt verwijderen heb je in een aantal gevallen een speciale tool nodig. De autoradio zit namelijk in een metalen frame geschoven zodat hij goed blijft autoradio loshalenzitten. Veel autoradio’s hebben links en rechts van de radio haakjes zitten welke in dit frame vasthaken. Hierdoor kun je dus niet zomaar de autoradio er uit trekken. Als je het frontje verwijderd zie je aan de zijkanten een kleine sleuf zitten. Hier stop je normaal gesproken een tooltje in en die druk je naar achter. Dit doe je aan 2 kanten tegelijkertijd. Je hoort vaak een klik en kunt de autoradio naar voren trekken. De autoradio zit vast aan een antenne kabel voor de radio ontvangst en met de ISO stekker of een vergelijkbare stekker. Mocht het nou voorkomen dat je niet in het bezit bent van deze speciale tooltjes om de autoradio los te maken dan willen 2 kleine platte schroevendraaiers ook wel een helpen. Heb je deze niet in huis dan kun je ook 2 dikke paperclips pakken en die rechtbuigen.

*Denk er aan dat je voor het verwijderen van de oude radio wel even het cd’tje er uit haalt. Als er geen stroom meer op de autoradio staat kun je de cd er namelijk niet meer uithalen.

*Zet het contact altijd op uit bij het verwijderen en het plaatsen van een nieuwe autoradio. Kom niet aan stekkers als het contactslot nog op aan staat. Wees niet bang, je kunt namelijk geen schok krijgen van 12 volt wat je in de auto hebt. Het is meer om kortsluiting te voorkomen. Elektriciteit in de auto is niet eng of gevaarlijk.

Nieuwe autoradio plaatsen

auto plaatsenDe nieuwe autoradio kun je aansluiten door de eerst de antenne connector in de radio te stoppen en vervolgens de 2 ISO stekkers. Plaats de radio vervolgens in het frame en druk hem een klein beetje naar achter. Wacht met het volledig terugplaatsen van de autoradio. Druk hem dus niet door totdat je klik hoort en hij vast zit in het frame. Het is namelijk verstandig om de nieuwe vooraf te testen. Mocht er toch een stekkertje niet lekker zitten of is je radio ontvangst niet in order dan kun je dat namelijk nog meteen oplossen. Zit hij eenmaal vast in het frame dan is het weer even pielen om het los te krijgen. Overigens zit er bij een nieuwe autoradio altijd ontgrendelingssleuteltjes (de speciale tooltjes).

Stuurbediening

Let op: als je auto stuurbediening in de auto hebt dan kun je dit niet op je nieuwe universele autoradio aansluiten tenzij je een model neemt die dat ondersteunt. Echter zitten daar ook haken en ogen aan omdat stuurbediening niet een universeel iets is.

Kiezen van een nieuwe autoradio

Bij het kopen van een nieuwe autoradio let je op de mogelijkheden en het design. Er zijn autoradio’s die harder kunnen dan gemiddeld. Gemiddeld is 4 x 45 Watt. Echter bestaan ze ook van 4 x 75 Watt. Dit betekend dat de radio harder kan maar vaak zijn de originele speakers in de auto hier niet op berekend. Je kunt ze dus opblazen met als gevolg dat ze gaan kraken en dat blijven doen, ook bij een laag volume.

autoradio opties

1 gedachte over “Nieuwe autoradio inbouwen niet moeilijk”

  1. Ik wil een dubbel din gaan plaatsen maar die krengen zijn zo duur. Als je ze uit china haalt zijn ze stuk goedkoper maar je maakt dan een hoop geld over en moet dan maar afwachten of je hem geleverd krijgt. Iemand daar ervaring mee?

Reacties zijn gesloten.