Laat je auto lekker ruiken

auto stinktRuikt je auto muf of hangt er een onaangenaam geurtje? Dan is het tijd voor verandering. Vaak is een geur verfrisser maar een tijdelijk oplossing welke ook niet altijd even lekker ruikt omdat het in sommige gevallen te sterk is.

Kom van de geur af in de auto en laat hem weer als nieuw ruiken.

Om je auto weer fris en als nieuw te laten ruiken zul je aan het werk moeten. Vaak hangt de geur in de auto en is in de bekleding getrokken. Je zult de boel om te beginnen eerst schoon moeten maken. Pak de bron aan.

Ramen open zetten

Als je gaat beginnen, zet dan als eerst alle ramen open. Doorluchten kan absoluut geen kwaad.

Grote opruiming

Haal je auto helemaal leeg. Gooi alle snoeppapiertjes en rommeltjes uit de auto, ook je mascotte die aan je spiegel hangt. Vergeet niet de rommel in je deuren en je dashboard kastje te verwijderen. Het doel is om de auto echt helemaal leeg te halen. Vervolgens haal je de automatten uit de auto en klopt ze goed uit.

Stofzuigen

auto stofzuigenDe auto heeft een grondige zuigbeurt nodig. Heb je zelf geen goede stofzuiger, ga dan naar een wasbox in de buurt waar je wel gebruik van een stofzuiger kunt maken. Vaak heb je aan 1 of 2 50cent munten genoeg visit site.

Stofzuig de matten buiten de auto en zuig de auto grondig. Vergeet niet onder de stoelen ook te zuigen en neem de portiervakken en hoedenplank ook mee.

Interieur reinigen

Het interieur kun je reinigen met een allesreiniger of met een interieurreiniger die je bij de autospeciaalzaak kunt kopen. Het middel van de autospeciaalzaak laat een speciaal laagje achter waardoor stof minder aantrekt. Reinig alle harde delen zoals het dashboard, de deurpanelen en andere kunststof delen in de auto.

Bekleding reinigen doe je met een goede bekledingreiniger. Alles wat van stof is kan ook onaangename luchtjes vast houden dus bekleding reinigen zonder dat er vlekken zijn is geen overbodige luxe. Test wel eerst even op een onopvallend stukje dat je met het middel geen vlekken krijgt. De bekledingreiniger kun je ook toepassen op de vloermatten.

Heb je lederen bekleding in de auto, gebruik dan een leer-reiniger. Deze geeft het leer onderhoud en laat een geurtje achter. Ook dit helpt tegen nare geurtjes.

Ramen reinigen

autoruiten schoonmakenPak een goede ruitenreiniger zoals glassex en reinig de ruiten. Ook hier kan vuil op zitten welke een geur kan verspreiden. Het bijkomende voordeel van de ruiten reinigen is dat ze helderder worden. Hierdoor krijgt de auto een nieuwere uitstraling omdat ze meer glanzen.

De autospeciaalzaak verkoopt ook speciale ruitenreiniger. Je zult denken dat de normale ruitenreiniger zoals glassex net zo goed is maar het product dat je koopt in de autospeciaalzaak heeft vaak nog een toevoeging. Autoruiten willen nog wel eens beslaan. De toevoeging in het autoproduct voorkomt dat.

Geurtje aanbrengen

In plaats van een geurverfrisser kun je ook een bakje nemen en deze vullen met wasverzachter. Zet deze in de auto neer en laat deze een dag staan. Eventueel met een raam op een kiertje. De volgende dag ruikt je auto weer lekker fris.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een nieuwe autogeur. Als je een auto nieuw koopt dan hangt er een speciale geur in. Wat je ruikt zijn lijmen die gebruikt zijn voor o.a. het hemeltje en de vloerbekleding.

Sigarettengeur wegkrijgen

sigaretten rook in autoEr zijn meerdere manieren om een sigarettengeur uit je auto te krijgen. Of ze allemaal even goed helpen is per situatie verschillend.

Natte handdoek – als een handdoek net uit de wasmachine komt (wel gecentrifugeerd) dan kun je deze in de auto leggen voor een nacht. Let er op waar je de handdoek neerlegt. Als je hem direct op bekleding neer legt dan kan het een dag duren voordat de bekleding is gedroogd.

Spiritus – Een kommetje spiritus voor een nacht in de auto laten staan kan ook helpen tegen een rokersgeur in de auto. Houd er rekening mee dat je de volgende dag wel spiritus in de auto ruikt.

Schoonmaakazijn – Een kommetje schoonmaakazijn in de auto voor een nacht kan ook helpen tegen een rokerslucht in de auto. Schoonmaakazijn heb je in meerdere geuren en kost ongeveer 50 cent per literfles. Deze geur zul je de volgende dag ook nog ruiken in de auto dus het is raadzaam om dit te doen op een moment dat je even de auto niet nodig hebt.

Hondenlucht wegkrijgen

Wat in veel gevallen helpt is koffie door de auto heen strooien en dit een aantal dagen later weer opzuigen. De koffie absorbeert deze luchtjes.

luchtreiniger autoDe ionisator

Als laatste redmiddel kun je een ionisator inzetten. Dit is een apparaat welke luchtdeeltjes afbreekt op moleculair niveau. Deze apparaten kun je kopen en huren. Het apparaat leg je voor 1 nacht in de auto welke aan het stopcontact middels een verlengkabel moet zijn aangesloten. Alle geurtjes verdwijnen hiermee. De apparaten worden ook wel luchtreinigers of extrators genoemd. Als je hem koopt dan heb je het voordeel dat je hem ook in je huiskamer kunt neerzetten. Dit verbeterd de luchtkwaliteit in huis zelf aanzienlijk.

Dit apparaat is als voorbeeld geschikt: X4 Life Luchtreiniger

Airco die stinkt

Verspreid je airco een vieze muffe lucht? Laat dan je aircofilters reinigen of vervangen. Deze zitten dan vol met schimmels en bacteriën en deze ruik je. Het is tevens slecht voor de gezondheid en je kunt er verkoudheidsklachten door oplopen. Een airco moet elke 2 à 3 jaar bijgevuld worden dus dit kun je laten combineren met een airco onderhoudsbeurt. Vaak kost dit rond de 125 euro voor vullen en reinigen. Je airco is weer optimaal koud, de vieze luchtjes zijn weg én de levensduur van je aircopomp wordt weer verlengd.

3 gedachten over “Laat je auto lekker ruiken”

  1. Mijn auto stonk zomers altijd naar sigaren als de auto in de zon had gestaan. Ik heb hem een keer naar een autopoetser gebracht en die ging hem van binnen reinigen. Daarna bleef de geur weg.

  2. Ik heb wel eens een tip gekregen om kattenbakkorrels in de auto te leggen als deze muf ruikt. Dat is vaak vocht en kattenbakkorrels absorberen weer vocht. Soort van vochtvreter.

Reacties zijn gesloten.