Besparen op autokosten

besparen op autokostenAutorijden is al duur genoeg dus besparen op autokosten is helemaal geen gek idee. Je kunt elke maand veel meer geld overhouden dan je denkt.

Waarop kun je besparen?

  • Je autoverzekering
  • Je brandstofkosten
  • Je auto onderhoud
  • Je wegenbelasting

Besparen op autoverzekering

schadeverzekeringDe premie die je betaald voor je auto is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt je leeftijd een aanzienlijke rol. Als je 18 bent vorm je een veel groter risico dan iemand van 35 waardoor je meer premie moet betalen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe meer korting je krijgt van de autoverzekering. Verzekeringsmaatschappijen noemen dit ook wel bonus-malus. Wat ook invloed heeft is het merk en type auto dat je rijdt. Een snelle en dure auto kost meer in de verzekering dan een Suzuki Alto of Volkswagen Up.

De autoverzekering is uit verschillende modules opgebouwd waarbij de standaard WA dekking de basis is. De WA dekking zorgt er voor dat de schade aan de tegenpartij wordt uitgekeerd. De modules waarmee je jezelf en de auto extra kunt verzekeren zijn: Inzittende, diefstal,  inbraak en ruit-, brand- of stormschade en all risk (volledig casco). Al deze modules kosten geld. Sommige modules kun je wellicht uitzetten als je toch niet vaak in de auto rijdt of een bepaald risico klein acht. Hierop kun je dus al besparen.

Shoppen loont. Wellicht denk je dat je heel voordelig uit bent met je huidige verzekering maar het is best mogelijk dat je dezelfde kwaliteit/pakket ergens anders goedkoper kunt krijgen. Op een verzekering kun je soms wel 50% besparen. Als je 60 euro in de maand betaald voor je autoverzekering dan kun je dus 30 euro per maand besparen. Omgerekend is dat 360 euro per jaar. Dat is 7 keer gezellig met z’n 2’en uit eten of een nieuwe smartfoon.

Reken uw premie online uit op Ohra, Verzekeruzelf en Netpolis.

Besparen op je brandstofkosten

onderhoud

brandstof kostenOm te beginnen is het wel belangrijk dat je auto in goede technische staat verkeerd. Een rem die aanloopt, banden die zacht zijn of een verstopt luchtfilter kunnen allemaal invloed hebben op het brandstofverbruik. Een onderhoudsbeurt kan soms dure rekeningen voorkomen en dus helpen met besparen. Stel een rem loopt aan, dit zorgt er voor dat als eerst het remblokje wegslijt. Tevens kan de remschijf uiteindelijk er aan onder doorgaan welke ook vervangen moet worden. In veel gevallen wordt er niet 1 remschijf maar 2 remschijven vervangen (zowel links als recht) om remverschil te voorkomen. Remblokken en remschijven vervangen kan je 400 euro gaan kosten. Een onderhoudsbeurt de helft.

zuiniger rijden

Veel mensen kunnen flink besparen op hun brandstof zonder dat ze het zelf weten. Extra gewicht in de auto als voorbeeld heeft een nadelig effect op je brandstofverbruik, de motor moet immers harder werken. Veel mensen hebben spullen in de kofferbak liggen die ze dag in dag uit meeslepen terwijl dat helemaal niet nodig is. Ruim je auto op en bespaar daarmee simpel op brandstofkosten.

Ook je rijstijl is enorm van invloed op het brandstofverbruik. Rijd je veel op de snelweg en heb je een cruisecontrol? Gebruik hem dan. Dit kan je 15% brandstof besparen op de rit. Houd je van snel optrekken? Dit kost veel extra brandstof. Hoe meer toeren je maak, hoe meer brandstof dat kost. Schakel door bij maximaal 2500 toeren en je zult zien dat je veel langer doet met je brandstof. Rijd je op een rotonde af, laat het gas dan tijdig los en rol vaker uit. Dit kun je ook bij stoplichten doen. Op autowegen en snelwegen levert meer afstand nemen van de voorganger ook een brandstofvoordeel op. Minder vaak remmen en weer gas bijgeven scheelt namelijk ook.

Staat er een brug open, zet dan de motor af. Ook hier kun je een klein beetje besparen. Met lichten aan rijden kost meer brandstof dan met lichten uit.

Meten is weten. Tank je auto helemaal vol en zet de dagteller op 0 (nul). Rijdt je tank voor minimaal 75% leeg en tank dan opnieuw. Kijk daar het aantal liters die je hebt getankt en kijk naar de dagteller. Aan de hand van deze informatie kun je uitrekenen hoeveel brandstof je daadwerkelijk hebt verbruikt voor het aantal kilometers. Sommige auto’s rekenen dit voor jou uit maar vertrouw daar niet op. Zelf uitrekenen is de beste methode.

goedkoper tanken

Niet elk pompstation heeft dezelfde tarieven. Aan de snelweg tankt men vaak het duurst. De brandstofprijzen op een industrieterrein zijn vaak weer een stuk lager. Het verschil tussen snelweg en industrieterrein kan soms wel 20 cent zijn. Als je 50 liter tankt is dit een besparing van 10 euro. Tank je 4x in de maand dan spaar je 40 euro uit.

Heb je een Android Smartfoon dan moet je deze app downloaden uit de Google Play downloaden. De app laat namelijk alle pompstations in de buurt zien met de bijbehorende prijzen. Je kunt rustig de goedkoopste uitzoeken en daar heen rijden. Makkelijk brandstof besparen dus!

Besparen op wegenbelasting

wegenbelastingWie wilt besparen op de wegenbelasting moet een andere auto kopen. Een benzine auto is qua wegenbelasting veruit het goedkoopste. De benzine wordt gevolgd door de LPG (G3) gas auto en als laatst komt de diesel. Een lichtere auto is over het algemeen zuiniger dan een grote zware auto. Ook nieuwere auto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere auto’s. Rijd je veel dan kan een kleine auto op LPG of diesel alsnog lonend zijn. Je kunt hiervoor een eenvoudige berekening maken waarbij je alle kosten zoals wegenbelasting, verzekering, verbruik en brandstofkosten meeneemt.

Via deze link kun je op de site van de belastingdienst de wegenbelasting uitrekenen.

 

3 gedachten over “Besparen op autokosten”

Reacties zijn gesloten.