Winterbanden, onzin of niet?

winterbandenDe stelling luidt: Winterbanden, onzin of niet?

Ieder jaar weer hoor je een hoop mensen over winterbanden. Zodra het kouder begint te worden dan komt de winterbandenwereld weer in beweging. Vanaf oktober zie je dat mensen weer afspraken gaan maken bij hun garages voor een winterbanden wissel. November is vaak een van de drukkere maanden. Iedereen wilt immers klaar zijn voordat de winterse omstandigheden optreden.

Veel mensen denken dat winterbanden onzin is en een commerciële uitbuiting van de automobilist, maar is dat zo? Hebben winterbanden nu echt zin in Nederland waar we over het algemeen niet met hele strenge winters te maken hebben?

Om te beginnen rijden de meeste mensen in Nederland op zomerbanden. Zomerbanden zijn zo gemaakt dat de rijeigenschappen  het best tot hun recht komen bij bepaalde temperaturen. Zodra de temperatuur zakt onder de 7 graden Celsius dan wordt het rubber van de zomerband harder waardoor het contact (grip) met het wegdek verslechterd. Dit leidt tot een langere remweg en meer slipgevaar.

temperatuur winterbanden

Winterbanden blijven bij extreem lage temperatuur wel zacht waardoor ze het maximale contact met het wegdek wel kunnen behouden. Dan spreken we nog alleen maar over de temperatuur. Winterbanden bieden meer voordelen naast een betere grip op het normale schone wegdek. Winterbanden hebben namelijk ook een ander profiel welke zorgt voor meer grip in sneeuw en bevroren weggedeeltes. Het winterbanden profiel is meer opzij gericht en veel dieper dan een zomerband. De diepe groeven zorgen namelijk voor meer grip in de sneeuw waardoor je wiel niet blijft spinnen maar zich vastgrijpt en de auto vooruit beweegt. Dit is ook de reden waarom winterbanden met minder dan 4,5 mm profiel hun meerwaarde verliezen. 2de Hands winterbanden zijn een veel verkocht item maar let goed op het profiel. 4,5mm is voor een zomerband reuze veel maar voor een winterband verliest hij zijn meerwaarde in de sneeuw.

De remweg bij een winterband is bij lage temperaturen veel korter dan bij zomerbanden. Dit betekend dat u sneller stil staat. Heeft u geen winterbanden maar uw voorganger wel dan kunt u, indien de voorganger hard moet remmen, hier boven op knallen omdat uw remweg langer is dan dat van uw voorganger.

winterbanden testIeder jaar worden winterbanden getest. Autobanden fabrikanten doen hun uiterste best hun winterbanden te verbeteren zodat ze weer een betere kans maken om in de top 10 te komen. Uiteraard is elke winterband beter dan een zomerband als het echt hard vriest en er sneeuw op straat ligt maar ook daar zijn weer verschillen in. Niet elke winterband is namelijk even goed.

De ANWB is een bekende organisatie die onafhankelijk een hele serie winterbanden gaat testen op diverse punten. Zo wordt er gelet op de rijeigenschappen op droog wegdek, nat wegdek, bevroren wegdek en besneeuwd wegdek. Ook geluidsproductie, slijtage en brandstofverbruik.

Winterbanden worden altijd getest in meerdere maten. Het kan namelijk voorkomen dat van het ene merk een bepaalde veelverkochte maat op de 1ste plek beland in de test maar dat hij in een andere maar op de 2de of 3de plek komt te staan. De best geteste winterbanden kunt u hieronder teruglezen.

De ANWB testresultaten

ANWB testresultaten ‘beste winterband 2014’ in de maat 195/65/15 (15 inch).

Op nummer 1, 2 en 3 staan de Continental Winter CTC TS850, de Bridgestond Blizzak LM001 en de Dunlop SP Winter Sport 4D. Zoals je kunt zien zijn dit de A-merk autobanden. De ANWB test niet alleen de A-kwaliteit maar ook merken die wat onbekender zijn. Op die manier maakt elke fabrikant evenveel kans in de winterbanden test.

14 winterbanden getest

Bewerken
Pos.
Merk&Type
Prijs
Droog
Nat
Sneeuw
IJs
Geluid
Slijtage
Score
1 Continental WinterCtc TS 850 (1) € 85 +++ ++ +++ ++ Ø +++ ++
2 Bridgestone Blizzak – LM 001 (2) € 82 ++ +++ ++ ++ + ++ ++
3 Dunlop SP Winter Sport 4D (3) € 85 ++ ++ ++ ++ Ø +++ +++
4 Semperit Speed-Grip 2 (4) € 81 ++ ++ ++ ++ Ø ++ ++
5 Uniroyal MS plus 77 (5) € 74 + + + + ++ ++
6 Yokohama W.drive V905 (6) € 74 ++ + ++ ++ Ø +++ ++
7 Michelin Alpin 5 (7) € 85 + ++ ++ ++ Ø ++ ++
8 Pirelli Snowcontrol Serie 3 (W190) (8) € 85 + + ++ ++ Ø +++ ++
9 Hankook Winter i*cept RS (W442) (9) € 79 +++ + ++ ++ Ø ++ +++
10 Kumho WinterCraft WP51 (10) € 72 ++ Ø ++ ++ Ø ++ +
11 Kleber Krisalp HP2 (11) € 76 ++ Ø + ++ +++ +++
12 Matador MP92 Sibir Snow (12) € 72 ++ Ø ++ + Ø ++ ++
13 Infinity Winter Hero INF 049(13) € 64 Ø +++ ++ Ø ++ +
14 Achilles Winter 101 (14) € 69 Ø + + Ø ++ ++

Winterbanden hebben pas nut bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius. Boven deze temperaturen zijn de winterbanden alsnog als prima band te gebruiken maar zullen de zomerbanden beter gaan presteren. Winterbanden slijten overigens sneller bij hogere temperaturen waardoor het wisselen van winterbanden naar zomerbanden gunstiger is.

De test wijst uit dat de Conitinental, de Bridgestone en de Dunlop erg goed scoren. De prijzen ontlopen elkaar niet veel en ligt rond de 82 Euro. Dit zijn de kosten van de winterbanden alleen. Bij het omleggen op een bestaande velg komen daar nog extra kosten bij zoals een ventiel en het uitbalanceren. Veel mensen kiezen daarom ook voor stalen velgen waar zij de winterbanden op laten monteren. Hierdoor hoeft alleen de velg met winterband te worden verwisseld met de zomerband op velg. De kosten van het verwisselen is beduidend lager en is iets wat veel mensen zelf ook zouden kunnen doen. Let op bij het verwisselen van de wielen dat de draairichting van de band de juiste richting op wijst. Veel banden hebben namelijk een rotatiepijl op de band staan. Monteer je de band andersom dan heeft de winterband niet het gewenste effect en kunnen de rijeigenschappen nadelig worden beïnvloed.

Bij het verwisselen van de wielen is het verstandig om blokken voor- en achter de wielen te leggen en de auto in de 1ste versnelling en op de handrem te zetten om het kan op rollen te verkleinen.

Winterbanden kopen

Winterbanden zijn eenvoudig online te bestellen. Dit kan vaak goedkoper uitvallen dan dat u deze zelf bij de garage aanschaft. In principe kunt u naar elke willekeurige garage gaan om de winterbanden om uw velgen te laten leggen.

Online shops waar u winterbanden kunt kopen zijn o.a.:

AutobandenCollectief

BandenConcurrent

Banden Pneus

Bandenshop

Andere bandenmaat

Winterbanden zie je vaker in smallere maten. Dit heeft er o.a. mee te maken dat een smalle band vaak meer grip in de sneeuw heeft. Bij auto’s die standaard een 205/55 R16 bandenmaat hebben voor in de zomer worden regelmatig voorzien van een 195/65 R15 winterband+velg. Mocht je er voor kiezen om een andere maat velg of band onder de auto te zetten dan raden we je aan om goed op de bandenmaten te letten en vooraf te onderzoeken of ze ook daadwerkelijk passen en geschikt zijn. Een afwijkende bandenmaat kan verschillende gevolgen hebben zoals een afwijkende snelheidsmeter waarbij je harder of zachter rijdt dan de werkelijkheid. Ook kunnen te brede banden er weer toe leiden dat ze gaan aanlopen tegen de wielkast wat tevens een afkeurpunt kan zijn bij de APK.

Meer over bandenmaat berekenen.

4 gedachten over “Winterbanden, onzin of niet?”

  1. Bedankt voor dit stukje over winterbanden. Ik vind het goed dat winterbanden zorgvuldig getest worden, zodat wij als automobilisten meer inzicht krijgen in dit soort zaken. Zelf maak ik gebruik van winterbanden, omdat ik me daarmee niet alleen veiliger voel, maar ook merk dat het veiliger is.

  2. Mijn vorige auto was een Skoda Yety 4×4 en had met gladde wegen totaal geen grip meer op zomerbanden met schade aan de auto tot gevolg, na montage van winterbanden was dat probleem volledig verholpen.
    Ik heb nu een andere auto maar weer winterbanden erbij gekocht.

Reacties zijn gesloten.